Viškovska manifestacija

ZAVRŠILA MATEJNA Zadnji dan proslave ponudio zabavu za sve uzraste, ali slavlje je pomutio smrad s Marišćine

Biljana Savić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

VIŠKOVO Brojnim zabavnim, sportskim, ali i kulturnim događanjima danas je završila 26. Matejna, najveća viškovska manifestacija koja slavi zaštitnika sv. Mateja, čiji je blagdan 21. rujna. Brojne udruge s područja Općine Viškovo i ove su godine razveselile mještane i sve goste raznovrsnim kulturnim, sportskim i zabavnim programima, pa su mještani uživali u više od 30 programa namijenjenih svim uzrastima i ukusima. Posljednji dan ovogodišnje Matejne podrazumijevao je još jednu manifestaciju – Mantinjadu. Riječ je o fešti domaće sopnje i kanta koje je ove godine doživjela svoje 37. izdanje. Iz jedanaest KUD-ova u pet kategorija natjecalo se 60-tak sopaca i kantura.




Usporedo s Mantinjadom, na parkiralištu iza općinske zgrade sve je mirisalo na gulaš. Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje i ove je godine u sklopu Matejne organiziralo natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića od divljači. Svaka ekipa, a bile su dvadeset i dvije, dobila je po 2 kilograma mesa jelena. Kapula je bila još jedan zajednički sastojak, a sve ostalo su kulinarske tajne i umijeća koje je kasnije ocjenjivao žiri koji su činili legendarni riječki ugostitelj Boris Radović Beli, glumac Edo Vujić koji je predsjedao žirijem i Nedjeljko Anđelić, direktor Uvale Scott, jedne od najvećih ugostiteljskih i turističkih legendi Kvarnera.


Raznolik program


Djecu nije gulaš, pa čak ni od divljači, ni ponajmanje zanimao, jer su imala veliki lunapark s mnogo sadržaja, vrtilica i adrenalinskih bombi. Halubajski zvončari natjecali su se u potezanju konopa, bilo je tu i nogometa, boćanja, košarke… svega.Dani općine ne mogu proći bez svečane sjednice koja je održana 21. rujna. Naime, prvi saziv Općinskog vijeća Općine Viškovo, davne 1993. godine svojom je odlukom proglasio svetoga Mateja zaštitnikom Općine Viškovo, a 21. rujna blagdanom kada općina slavi dan svoga zaštitnika. Načelnica Viškova Sanja Udović svima je čestitala dan Općine i poručila da su, iako su u proteklom razdoblju intenzivno radili na pripremi Matejne i ostalih projekata, nažalost velik dio vremena u suradnji s mještanima radili na ukazivanju na ne tako lijepu svakodnevicu u naseljima Marčelji, Sroki, Kosi, Vrtače i ostalih dijelova Viškova gdje se šire neugodni mirisi sa CZGO Marišćina. – Nakon silne količine dokumentacije, studija, dozvola, analiza o modernom centru koji neće imati negativnih utjecaja na kvalitetu života nas, mještana Općine Viškovo, trenutno je stvarnost drukčija. Kao načelnica i dalje ću inzistirati na hitnom rješavanju ove situacije putem svih raspoloživih političkih i pravnih instrumenata – poručila je načelnica i najavila nastavak velikih projekata poput dogradnje Dječjeg vrtića Viškovo za jasličke i vrtićke kapacitete, novog područnog vrtića u Marčeljima, izgradnje nove osnovne škole u Marinićima, izgradnje spojne ceste s cestom Brnasi-Dovičići, izrade izvedbenog projekta prezentacijskog koncepta Zavičajne kuće zvončara i brojnih drugih projekata.


U Matinjadi su o pobjednicama odlučivali Nevija Kožljan, Darko Dujmović i Saša Popović, oni su najboljem proglasili Viliama Vojića i Ameliju Vojić (KUD Ivan Fonović Zlatela, Kršan), drugi su bili Morris Gržan i Amelia Vojić (KUD Ivan Fonović Zlatela, Kršan), a treći Erik Percan i Luka Lupetina (KUD Mate Balota, Rakalj.Najmlađi sopac ove je godine bio Ivan Antončić (rođen u kolovozu, 2008.), a najmlađa kanturica Elena Bulić (rođena u listopadu, 2008.)Pohvaljeni su i Davor Tus, Pavao Kombol, Viliam Vojić, Dalen Načinović, Zoran Karlić, Morris Gržan, Amelia Vojić, Karlo Peruško i Mihael Glavaš.


Načelnica je čestitala učenicima generacije i odličnim učenicima koji su dobili novčane nagrade, a čija smo imena već objavili. Na svečanoj sjednici su nagrađeni i građani koji su pobijedili na natječaju za najljepše uređenu okućnicu i balkon na području Općine Viškovo.

Ljepše Viškovo


Komisija što su je činili Nikolina Malbaša, Ružica Karmel, Doris Brusić, Marijana Boroja Uremović, Marina Jurić i fotograf Vladimir Sušanj, obišla je sve sudionike natječaja, te ocijenila i fotografirala sve okućnice i balkone.




Nagrade, zapravo poklon-bonove koje nagrađeni mogu iskoristiti u vrtnom centru NS Agro Trade u Viškovu imaju vrijednost od 1.000 kuna (prva nagrada), 700 kuna (druga nagrada) i 40 kuna (treća nagrada).


Nagrade u izboru za najljepše uređenu okućnicu dobile su Ljuba Andrić (1. mjesto), Danijela Čargonja (2. mjesto) te Biserka Mrvčić (3. mjesto). Za najljepše uređen balkon nagrade su dobile Mirjana Saršon (1. mjesto), Anita Mikulčić (2. mjesto) i Branka Denjagić (treće mjesto).