Svaka čast

Vrsni lovranski brodomaketar Roland Vlahović sada grada i brodove od papira

Sanja Gašpert

Na Svjetskom prvenstvu u Rumunjskoj Roland Vlahović osvojio je tri zlatne i jednu srebrnu medalju, a apsolutno najboljom maketom proglašena je upravo njegova maketa broda Pegasus



RIJEKA Lovranskog brodomaketara Rolanda Vlahovića, koji je na Svjetskom prvenstvu za maketare brodova održanom početkom rujna u Galati u Rumunjskoj osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju, a apsolutno najboljom maketom proglašena je upravo njegova maketa broda Pegasus, primila je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić sa svojim suradnicima – pročelnikom Ureda Županije Goranom Petrcom te savjetnikom za kulturu Sanjinom Dragozetićem. Tom prigodom, Medarić je čestitala Vlahoviću na velikom uspjehu, ali i na dovođenju Svjetskog prvenstva u Rijeku 2020. godine te uručila prigodne darove Primorsko-goranske županije.


Roland Vlahović predstavio je maketu svog broda HMS Alert, koja je nagrađena zlatnim odličjem na prvenstvu na kojem je nastupilo čak 90 brodomaketara s 214 maketa iz raznih zemalja. Osim za brodove Pegasus i HMS Alert, nagrađen je i zlatnom medaljom za brod L`Amaranthe te srebrnom za brod RMS Titanic. S nove četiri medalje, Vlahović je na međunarodnim natjecanjima osvojio devet zlatnih te osam srebrnih medalja, čime je potvrdio status najuspješnijeg hrvatskog brodomaketara. Njegov uspjeh na Svjetskom prvenstvu pomogao je i kandidaturi Hrvatskog saveza brodomaketara te će Rijeka ugostiti Svjetsko prvenstvo brodomaketara 2020. godine. Put i boravak u Rumunjskoj pomogli su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka te Općina Lovran.


Najuspješniji hrvatski brodomaketar Roland Vlahović istaknuo je kako je jako zadovoljan i ponosan, s obzirom da je potrebno mnogo truda i odricanja te tisuće sati rada za izradu jednog broda. Kako je istaknuo na primanju u Županiji, nedavno se počeo baviti i izradom brodova od papira, što je trenutno na brodomaketarskoj sceni jako popularno i sve je veća konkurencija. Trenutno istovremeno izrađuje tri broda – kako je kazao »jedan za gušt«, jedan za državno prvenstvo te spomenuti od papira. Na mnoga prvenstva ide sam, a što se tiče Svjetskog prvenstva, prati ga Hrvatski savez brodomaketara.