Medicinski fakultet u Rijeci

Vrijedni tim Stipana Jonjića: Riječki znanstvenici istražuju “pametna” cjepiva u terapiji tumora

Hina

Stipan Jonjić i asistenice / Foto Davor Kovačević

Stipan Jonjić i asistenice / Foto Davor Kovačević

Tim znanstvenika riječkog Medicinskog fakulteta, pod vodstvom Stipana Jonjića, istražuje načine na koje virusi »manipuliraju» imunološkim sustavom, dosadašnja istraživanja provedena su na miševima, a sada se usmjeravaju prema razvoju cjepiva protiv patogena i tumora kod ljudi



ZAGREB Riječki znanstvenici predstavili su u petak u Zagrebu najnovije rezultate u kreiranju »pametnih« cjepiva protiv virusa i tumora, nastalih uz pomoć metode genetskog inženjerstva.


Tim znanstvenika riječkog Medicinskog fakulteta, pod vodstvom Stipana Jonjića, istražuje načine na koje virusi »manipuliraju» imunološkim sustavom, dosadašnja istraživanja provedena su na miševima, a sada se usmjeravaju prema razvoju cjepiva protiv patogena i tumora kod ljudi.


»Genetskom manipulacijom» stvoreno je pametno »živo cjepivo«, koje pokazuje veliki potencijal protiv različitih patogena, uključujući i tumore, no još je prerano govoriti o njegovoj primjeni kod ljudi, rečeno je na predstavljanju istraživanja Centra za proteomiku Sveučilišta u Rijeci.




Riječ je o jednom u nizu otkrića iz virusne imunologije skupine riječkih znanstvenika pod vodstvom prof. Jonjića, prvog hrvatskog znanstvenika koji je dobio najugledniji europski projekt od Europskog istraživačkog vijeća.


Na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio najnovije rezultate svoga tima u kreiranju »pametnih« cjepiva, Jonjić je upozorio na »loš status znanosti u hrvatskoj javnosti«, ali i na loš sustav u kojemu nedostaje selekcije dobrih i motiviranih kadrova.


»Društvo se mora boriti da najuspješniji mogu naći sreću u Hrvatskoj. Cijela zemlja se mora osvijestiti i stimulirati izvrsnost«, istaknuo je voditelj znanstvenog tima iza kojega je niz značajnih otkrića, stotine znanstvenih radova u najprestižnijim časopisima iz imunologije i virusologije te brojni dobiveni međunarodni znanstveni projekti.


No, na pitanje kada bi se novo »pametno cjepivo« moglo naći u upotrebi, odbio je špekulirati o rokovima.


»Nema direktnog odgovora kada će i hoće li neka tvrtka prepoznati naša otkrića i uložiti sredstva u daljnji razvoj cjepiva, za što će trebati još dodatnih desetak godina. Za sada testiramo cjepiva na tumore, a otkrića su rezultirala i patentnom prijavom Uredu za patente i žigove SAD-a«, rekao je Jonjić.