Svečanost

Viškovski vrtić s dvorištem po mjeri djeteta proslavio svoj dan

Biljana Savić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



VIŠKOVO Svečanim otvorenjem uređenog dijela dvorišta Dječji vrtić Viškovo obilježio je i svoj dan, Dan vrtića.


– Danas, na rođendan vrtića, otvaramo obnovljeni dio dvorišta, dvorišta po mjeri djeteta, s namjerom da dvorišni prostor vrtića bude mjesto za slobodno kretanje, igru, sportske aktivnosti, istraživanje i učenje. S obzirom na to da djeca najbolje uče kroz igru i iskustveni doživljaj u neposrednom, prirodnom okruženju, iskazala se potreba stvaranja kvalitetnih uvjeta za iskustveno učenje na vanjskom prostoru, pa smo na javni poziv Zaklade »Hrvatska za djecu« iz Zagreba prijavili projekt »Dvorište po mjeri djeteta«.


Svrha projekta je podizanje kvalitete života djece kroz opremanje i svakodnevno korištenje multifunkcionalnog vanjskog prostora dvorišta za slobodan pokret, istraživačke aktivnosti poticanje razvoja te spontanu igru na svježem zraku – kazala je za jučerašnje svečanosti ravnateljica vrtića Ingrid Lončarić.




Projekt je u cijelosti odobren u vrijednosti od 199.565,48 kuna, od čega Zaklada »Hrvatska za djecu« sudjeluje u iznosu od 96.848,92 kune, a Dječji vrtić Viškovo, odnosno Općina Viškovo, osigurat će 102.716,56 kuna.


Osiguranim sredstvima za projekt nabavljene su različite sprave za aktivno učenje i istraživanje, sprave za razvoj motorike te su obavljeni građevinski radovi potrebni za njihovo postavljanje.


Kako je kazala zamjenica viškovske načelnice Snježana Podobnik, Općina Viškovo je u cijelosti financirala radove sanacije oborinske odvodnje u dijelu dvorišta, postavljanje umjetne trave za igru i sportske aktivnosti te popločavanje puta na više od 170 četvornih metara vrtićkog dvorišta. Ukupna vrijednost svih radova iznosila je oko 110.000 kuna, a tu nije kraj općinskim investicijama u vrtić, najavila je Podobnik.