Vukovar u Rijeci

Više od dvije tisuće Riječana u koloni sjećanja: ‘Žrtva za slobodu i neovisnost je svetinja’

Edi Prodan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Upravo je Rijeka jedan od onih hrvatskih gradova čiji stanovnici, što se vidi i na jednom ovako impresivnom okupljanju od oko 2,5 tisuća ljudi, ne zaboravljaju žrtvu tog lijepog i ponosnog istočnoslavonskog grada



RIJEKA  Golema kolona u kojoj je bilo značajno više od tisuću i pol sudionika, i to – suprotno uvriježenom mišljenju kako je do sjećanja na Domovinski rat stalo pretežito starijoj populaciji koja je kroz te teške ali i ponosne dane i sama prošla – ponajviše srednjoškolske, studentske, naprosto mlađe dobi, sinoć je, po 13. put za redom krenula iz Vukovarske ulice.


Okupljanje i formiranje nekoliko stotina metara duge kolone bilo je s prostora na kojem se nalazi impresivni mural posvećen gradu heroju – Vukovaru. Dio je to tradicije “Vukovar u Rijeci” koju je potaknula i svih je ovih godina predvodi KN Armada, a kojoj se uvijek pridružuju i braniteljske udruge.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Dostojanstvena tišina




Kolona je u dostojanstvenoj tišini prošla Rijekom, pa tako i njezinom središnjom ulicom, Korzom, da bi se ispred Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata spojila s novim stotinama mladih koji su pak dolazili iz pravca Prve sušačke hrvatske gimnazije. Njih su pak organizirali Gimnazija kao i Zbor katoličkih skauta.



Što se tiče gimnazijskog dijela programa, okupljanje je bilo u svečanoj dvorani dr. Izidora Kršnjavija gdje su učenicima iznesena braniteljska sjećanja i svjedočanstva s vukovarskog ratišta.



 


– Armada je uvijek uz Vukovar, uz Grad heroj i sve branitelje koji su sudjelovali u obrani domovine. Žrtva za slobodu i neovisnost je naša svetinja tako da s posebnim pijetetom sudjelujemo u organizaciji projekta “Vukovar u Rijeci” koji je dio obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar, istaknuo je predsjednik KN Armada Dejan Božić.



 


Nakon dolaska do Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te spomenika braniteljima, kancelar Riječke nadbiskupijer msgr. Nikola Imbrišak predvodio je misu koju je posvetio žrtvi Vukovara, ali i svim braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.



Skupu se pridružio i velik broj građana koji su paljenjem svijeća željeli također odati počast Vukovaru, dok je u ime Grada Rijeke svijeću spomeniku prinio dogradonačelnik Andrej Poropat.



S obzirom da se danas na stadionu Rujevica igra završna kvalifikacijska utakmica između Hrvatske i Slovačke za odlazak na Euro 2020, na Braniteljskom mostu se našla i nekolicina slovačkih novinara. Kako se dalo razaznati, ne samo da im je dobro poznata žrtva Vukovara, nego i činjenica da je skup bio u organizaciji KN Armada, jedne od najpoznatijih navijačkih skupina iz dijela Europe kojem pripada i njihova zemlja. Također, za prolaska kolone u dijelu viđenijih riječkih kafića moglo se primijetiti slovačke navijače koji su sve zajedno također popratili vrlo dostojanstveno, pretpostavljamo svjesni žrtve koju je Hrvatska podnijela za svoju slobodu.



Nema zaborava


Dostojanstvenu posvetu Vukovaru došli su pozdraviti, te i sami odati počast, i Viktor Jurić Paša, Damir Radnić te Lujo Soldić, redom dragovoljci, vukovarski branitelji, umirovljeni časnici Hrvatske vojske koji su prošli sve – od prvih dana agresije do okupacije i zarobljavanja na vukovarskom ratištu.



Oni su k tome svih ovih 13 godina dio projekta “Vukovar u Rijeci” čiji je jedan od idejnih tvoraca Marin Miletić, voditelj Katoličkih skauta te vjeroučitelj u Sušačkoj gimanziji. I uvijek ističu kako je upravo Rijeka jedan od onih hrvatskih gradova čiji stanovnici, što se vidi i na jednom ovako impresivnom okupljanju od oko 2,5 tisuća ljudi, ne zaboravljaju žrtvu tog lijepog i ponosnog istočnoslavonskog grada.


Projekt “Vukovar u Rijeci” je uz KN Armadu, Katoličke skaute, Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju u Rijeci organizirala i Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske Županije. Skup se inače tradicionalno organizira nekoliko dana prije Dana sjećanja jer nemali dio ljudi koji su jučer bili u koloni i sami taj dan otputuju u Vukovar.