Sveučilište u Rijeci

Veliki znanstvenik i veliki čovjek: Komemoracija za preminulog profesora emeritusa Mirka Radića

Ingrid Šestan Kučić

Minuta šutnje za profesora Mirka Radića na Odjelu za metematiku

Minuta šutnje za profesora Mirka Radića na Odjelu za metematiku

U više od 45 godine radnoga staža, profesor Radić većinu je vremena držao gotovo dvostruku normu u nastavi. Od 52 znanstvena rada, većinu je objavio nakon umirovljenja, istaknuo je pročelnik Odjela za matematiku prof. dr. Dean Crnković



RIJEKA Na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci održana je komemoracija za nedavno preminulog profesora emeritusa dr. sc. Mirka Radića, a kako je tom prilikom istaknuo pročelnik Odjela za matematiku prof. dr. Dean Crnković, prof. emerit. Radić svojedobno je bio jedini doktor matematike u Hrvatskoj, koji je bio zaposlen izvan Zagreba.


– U više od 45 godine radnoga staža, profesor Radić većinu je vremena držao gotovo dvostruku normu u nastavi. Od 52 znanstvena rada, većinu je objavio nakon umirovljenja. Sjećam se njegovih savjeta kako se trebam više baviti matematikom, a manje administracijom. Njegovi udžbenici bili su izvrsni, a udžbenik o linearnom programiranju i danas koristimo. U ime cijele riječke matematičke zajednice, koju je profesor duboko zadužio, izražavam obitelji i prijateljima iskrenu sućut – istaknuo je pročelnik.


Rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija naglasila je pak da je prof. emerit. Radić cijeli svoj radni vijek proveo na riječkom sveučilištu te da je jedan od osnivača riječke matematike, dok je zamjenik riječkoga gradonačelnika dr. Nikola Ivaniš dodao da se radilo o velikom znanstveniku, velikim profesoru i velikom čovjeku.




– To je Grad Rijeka prepoznao 2004. i dodijelio mu Nagradu za životno djelo. Bila nam je svima čast imati prof. Radića za sugrađanina – kazao je Ivaniš. 


Nagrada grada Rijeke za životno djelo pripala mu je za fundamentalni doprinos matematici i nastavi matematike te za razvoj Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci, a prof. emerit.


Radić bio je autor udžbenika iz matematike za akademije i fakultete, ali i udžbenika za osnovne škole, kao i desetak knjiga iz matematike za rad s nadarenim učenicima.


Objavio je više od 30 znanstvenih radova te je bio voditelje projekta unaprjeđenja nastave matematike u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.


Prema ocjeni dekanice Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. Ines Srdoč Konestra, profesor Radić bio je impozantna osoba i čvrsta konstanta u metodici matematike.