Nakon Zagreba, popularno događanje i u Rijeci

Večer kemije u Bačvi s Tomislavom Portadom i gostima

P. N.

Tomislav Portada / izvor: Festival znanosti Sinj

Tomislav Portada / izvor: Festival znanosti Sinj

Središnja tema predavanja i pokusa bit će tema svjetlosti u kemiji i drugim prirodnim znanostima



RIJEKA – Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja večeras u 19 sati u Klubu Bačva organizira Večer kemije s Tomislavom Portadom i gostima. Potaknuti uspješnom Večeri kemije, održanom početkom prosinca u Zagrebu, znanstveno-popularnim i edukativnim događajem iz ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja, u Društvu su sličan događaj odlučili ponoviti i u Rijeci. Riječko izdanje Večeri kemije također je i dio programa Zimske škole kemije za darovite učenike koja se od 9. do 13. siječnja održava u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka. 


Za neke ljude kemija je tek skup nerazumljivih i zbunjujućih formula, simbola i laboratorijskih uređaja koji nemaju veze sa stvarnim životom i svijetom. Drugi će kemiju povezati s otrovima, neugodnim mirisima i zagađenjem okoliša, napominju u Društvu.


– U želji da razbijemo navedene stereotipe o kemiji, odlučili smo organizirati »Večer kemije«. »Večer kemije« prilika je da u opuštenoj atmosferi kafića zavirite u svijet kemije i kemijskog inženjerstva. Kemičar Tomislav Portada i dvojica njegovih mlađih suradnika, student farmacije Zvonimir Mlinarić i učenik Ilija Srpak, održat će interaktivno predavanje s demonstracijskim pokusima, a središnja tema predavanja i pokusa bit će tema svjetlosti u kemiji i drugim prirodnim znanostima, najavljuju organizatori.




Tomislav Portada je kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, a također je i naslovni docent na odjelu za biotehnologiju sveučilišta u Rijeci. Školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1998. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije, radom s darovitim učenicima i studentima te popularizacijom znanosti. U okviru ciklusa predavanja ”Skeptici u pubu” što ga organizira Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja održao je dva zapažena predavanja, ”Homeopatija iz perspektive kemičara” (www.youtube.com/watch?v=YIsJZUpLbDQ), koje je prema glasovima publike proglašeno najboljim predavanjem u 2013. godini, te ”Mitovi i predrasude o zamjenskim sladilima” (www.youtube.com/watch?v=JbeErbRV-dg), koje je osvojilo drugo mjesto u izboru za najbolje predavanje u 2015. godini. Više o Društvu za promociju znanosti i kritičkog mišljenja moguće je pronaći na njihovom webu: :http://www.pzkm.org/.