'Sklad' održao koncert

Večer francuskih skladatelja: Publika prepoznala kvalitetu

Sanja Gašpert

U večeri francuskih skladatelja KUU Sklad prezentirao je prvenstveno opus Charlesa Gounoda, ali i skladatelja Fauré, Masseneta, Bizeta, Francka, Satiea

U večeri francuskih skladatelja KUU Sklad prezentirao je prvenstveno opus Charlesa Gounoda, ali i skladatelja Fauré, Masseneta, Bizeta, Francka, Satiea

'Ovaj koncert je dokazao da u Bakru postoji interes organizatora, ali i publike iz Bakra, Rijeke i šire okolice koja je prepoznala kvalitetan sadržaj i već četvrtu godinu ga podržava. Bakar se polako profilira u kulturnu destinaciju za ljubitelje klasične umjetnosti', tvrdi Vladislović



BAKAR U konkatedrali sv. Andrije apostola u Bakru Komorni sastav Sklad održao je klasični edukacijski koncert, Večer francuskih skladatelja, koji je organizator upriličio u sklopu proslave 200. godišnjice rođenja jednog od najvećih svjetskih skladatelja, Charlesa Gounoda.


– Večer francuskih skladatelja je tema koja upotpunjuje niz održanih koncerata – večer Kyrie, večer Rahmanjinova, večer renesanse i baroka te večer Ave Marie. Večerašnji koncert je dio klasičnog-edukacijskog ciklusa kojeg je Komorni sastav Sklad pod vodstvom maestra Mladena Cvijanovića započeo 2014. godine. Bakarski entuzijasti i amateri na čelu sa zborovođom, orguljašem i pjevačem Mladenom Cvijanovićem vođeni željom za pjevačkim i osobnim napredovanjem, kroz pripremu tematskih večeri otkrivaju bisere klasične glazbe te svoju strast i nova znanja dijele sa sugrađanima, s osnovnim ciljem da osobnim napredovanjem i rastom potiču promociju svojega Grada Bakra u centar tradicije i kulture. Ideju su prepoznali vrhunski umjetnici s kojima su u suradnji do sada održani tematski koncerti. Samim sudjelovanjem u zajedničkim projektima s amaterima, ti veliki umjetnici i ljudi pokazuju da kultura pripada nama svima kao jedno od temeljnih ljudskih prava, kazala je Dunja Vladislović, predsjednicaKUU Sklad, dodajući kako su i ove godine u ideji promicanja kulture kroz suradnju amatera i profesionalaca KUU Sklad podržali ponajbolji hrvatski umjetnici koji su svojom virtuoznošću i renomeom uveličali koncert – prvakinja HNK Zagreb Ivana Lazar, sopran te profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Mario Čopor, glasovir.

U večeri francuskih skladatelja prezentirali su prvenstveno opus Charlesa Gounoda, ali i niza njegovih sunarodnjaka, skladatelja Fauré, Masseneta, Bizeta, Francka, Satiea.


Posjetitelji su s koncerta ponijeli i programske knjižice u kojima se uz biografije i program našao i edukacijski tekst o francuskim skladateljima koji je pripremila muzikologinja Jagoda Majska Martinčević, a za predivan dizajn se pobrinuo član Sklada, grafički dizajner Dmitrij Čegodajev.




– Koncert je dio programa kojim KUU Sklad iz Bakra nizom projekata u kulturi svih nas podsjeća na kulturni, društveni, privredni i humanitarni životu u gradu i visoku organiziranost bakarskog društva u slavnoj prošlosti, ali i želi pokazati da Bakar takav može biti i danas. Ovaj koncert je to i dokazao – u Bakru postoji interes organizatora, ali i publike iz Bakra, Rijeke i šire okolice koja je prepoznala kvalitetan sadržaj i već četvrtu godinu ga podržava. Bakar se polako profilira u kulturnu destinaciju za ljubitelje klasične umjetnosti, a Sklad i dalje nastavlja s promocijom visokokvalitetnih kulturnih sadržaja uz 141 godinu staro geslo, »Skladno naprijed!«, rekla je Vladislović zahvaljujući Gradu Bakru, Francuskoj alijansi Rijeka i župniku Nikici Juriću na potpori, pokroviteljstvi i podršci.