Klijenti dobivaju obavijesti

VLASNIK ODLUČIO PRESELITI? Primorska banka ide u likvidaciju do kraja lipnja

Aneli Dragojević Mijatović

Hrvatska narodna banka je u sklopu preliminarnih razgovora s dioničarima i Upravom Primorske banke d.d. zatražila dostavu plana likvidacije, a koji treba sadržavati i dokaze koji potvrđuju da će postupak likvidacije biti provediv do kraja



RIJEKA Tragom vijesti da klijentima Primorske banke u Rijeci, gdje joj je sjedište, te u Zagrebu, gdje banka ima poslovnicu, stižu obavijesti da banka prestaje s poslovanjem, te su pozvani sve svoje poslove s bankom u dogledno vrijeme privesti kraju, uputili smo upit regulatoru, Hrvatskoj narodnoj banci, u kojoj su potvrdili da su »većinski dioničar i Uprava Primorske banke d.d. najavili mogućnost donošenja odluke o redovnoj likvidaciji kreditne institucije odnosno prestanku poslovanja«.


Kažu da obavljaju kontinuiranu superviziju kreditnih institucija, pa tako i Primorske banke d.d. Rijeka.


– Zakon o kreditnim institucijama razlikuje postupak redovne likvidacije, prisilne likvidacije i stečaja. Postupak redovne likvidacije razlikuje se od postupka prisilne likvidacije i stečaja u činjenici da ga je moguće pokrenuti isključivo ako Hrvatska narodna banka temeljem plana likvidacije koji izrađuje kreditna institucija procijeni da provođenje redovne likvidacije neće izazvati štetu za vjerovnike kreditne institucije, pa tako i za deponente. Prethodno donošenju odluke o pokretanju redovne likvidacije uprava i nadzorni odbor kreditne institucije dužni su obaviti formalne konzultacije s Hrvatskom narodnom bankom.




Hrvatska narodna banka je u sklopu preliminarnih razgovora s dioničarima i Upravom Primorske banke d.d. zatražila dostavu plana likvidacije, a koji treba sadržavati i dokaze koji potvrđuju da će postupak likvidacije biti provediv do kraja i u cijelosti. Zaključno, podaci s kojima trenutno raspolaže Hrvatska narodna banka ne ukazuju na postojanje prepreka za uredno provođenje procesa redovne likvidacije – ističu u HNB-u.


Slično nam je potvrdio i predsjednik Nadzornog odbora Primorske banke Jože Perić koji kaže da je sve pod kontrolom, ne radi se ni o kakvim problemima i slično – naprosto je većinski vlasnik odlučio svoje poslovanje preseliti negdje drugdje, odnosno izvan Hrvatske – izvijestio je Perić.


Veli da je banka likvidna, klijenti se pozivaju kako bi se svi poslovi priveli kraju, depoziti su sigurni, isplata nije ni najmanje upitna, i sve teče po zacrtanim procedurama i dinamikom koja je predviđena, a predviđeno je da cijeli proces do zatvaranja traje nekoliko mjeseci, negdje do lipnja, kaže Perić.