Novi svećenik

VELIKO SLAVLJE Nakon 98 godina u viškovskoj župi sv. Matej služena mlada misa

Biljana Savić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

VIŠKOVO Nakon 98 godina u Viškovu je danas slavljena mlada misa. Mlada misa vlč. Stanka Perice, novog svećenika Riječke nadbiskupije koju je danas slavio u crkvi sv. Mateja u Viškovu, u svojoj rodnoj župi, bila je velik događaj ne samo za njega, njegovu majku, oca i sestru, već i za mnoštvo okupljenih vjernika.Kako je kazao viškovski župnik, vlč. Ivan Nikolić, Bog je odabrao Stanka i ovaj događaj za Viškovo znači da je Bog u konstantnoj relaciji s mještanima Viškova. Stanko je na svoju mladu misu otišao s blagoslovom roditelja Margite i Ivana Perice, praćen u procesiji.

Slobodna volja


– Ovo je slavlje svih nas, Stanka i njegove obitelji, i župe, kazao je vlč. Nikolić. Izražavajući radost što može mladomisnika Stanka Pericu pozdraviti u ime župljana njegove rodne župe, vlč. Nikolić je kazao kako su mnogi vjernici ozbiljno i postojano molili za svećenička zvanja. – Mnogi su među nama utjecali se Gospi i sv. Mateju, hrabrili tvoje odluke, podržavali ih i poticali na ustrajnost. Danas smo svjedoci uslišanih molitava na tebi, kazao je vlč. Nikolić.– U svojoj slobodnoj volji odlučio si prepustiti se Gospodinu, a mi kao župna zajednica nastavljamo još većim žarom moliti Svevišnjega da njegova ljubav i milosrđe bude izvor tvoga služenja; Krist uzor u svemu, a snaga Duha Svetoga da te vodi u izvršavanju povjerenog poslanja, kazao je, između ostaloga vlč. Ivan Nikolić.

Mlada misa / foto R. Brmalj


Mlada misa / foto R. Brmalj



Ovaj važan događaj za viškovsku župu financijski je i organizacijski pomogla i Općina Viškovo, potvrdila je to načelnica Sanja Udović. – Crkva Sv. Mateja i naša župa oduvijek je prizivala ljude i bila u službi naših mještana, polažući vjeru u dobre ljudske vrijednosti i tradiciju našega kraja. Upravo radi toga slavlje mlade mise nakon 98 godina u našoj župi posebno je veselje. Svećenički poziv velika je čast i odgovornost da se vrline dobrote, posvećenosti i istine kao poziv prenose, potiču i motiviraju druge, riječi su kojima je u ime Općine Viškovo načelnica Sanja Udović uputila čestitke mladom misniku, uz poruku da s istinski otvorenim srcem i uvijek osmijehom na licu služi bogu i ljudima. – Sigurna sam da će nam crkva i dalje biti mjesto okupljanja, ljubavi, raumijevanja, dobrote i utočište svakom čovjeku, kazala je Udović.

Od početka do kraja


Mladomisnik Stanko Perica istaknuo je kako se prije 25 – 30 godina, kada je sjedio u ovim klupama kao malo dijete, pitao kako je svećenicima za ljetnih nedjelja u tim »haljinama«.– I sada znam da im nije lako. Kažu da čovjek u zadnjim trenucima vidi i osjeti svijest i tijek života od početka do kraja. Ja sam sličan osjećaj tome imao za vrijeme procesije ulazeći u crkvu, videći tolika draga srca i ljude s kojima sam proveo kraći ili duži dio života, to je zaista bio nevjerojatan i dubokoemotivan doživljaj. Sve vas doživljavam i vidim kao da ste došli u moj dnevni boravak, jer ova crkva je moj dom, ja se ovdje osjećam kao doma i od srca vam hvala što se suradnici moje radosti, poručio je Stanko Perica.