Dan škole

VELIKI JUBILEJ EU songom okončano slavlje OŠ Trsat: Pjesmom proslavili 200 godina škole

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Glazbenim natjecanjem EU song Osnovna škola Trsat večeras je okončala višedenevna događanja kojima je obilježila dva stoljeća postojanja. EU song glazbeno je natjecanje učenika te škole koje se već pet godina organizira povodom obilježavanja Dana škole, a večeras je u HKD-u na Sušaku okupilo 16 izvođača, učenika OŠ Trsat, koji su se predstavili izvođenjem popularnih skladbi. Specifičnost je tog glazbenog natjecanja što žiri svake godine čine poznati Riječani, a među njima je tradicionalno i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Tisuće i tisuće djece


Uz njega sud o najboljim trsatskim pjevačima su donosili i pjevačica Nikolina Tomljanović, ravnatelj Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Danijel Trinajstić te pjevač i voditelj Mario Lipovšek Battifiaca.


Čestitajući školi, kako je sam rekao, ozbiljan jubilej, Obersnel je istaknuo da postoje gradovi koji prije 200 godina nisu postojali, a Trsat je već tada imao školu, što dovoljno govori o samom Trsatu, Rijeci i cijelom kraju.




Slavlje OŠ Trsat / Foto V. Karuza


Slavlje OŠ Trsat / Foto V. Karuza



– Možemo samo zamisliti koliko tisuća i tisuća djece je prošlo kroz tu školu, a i ona sama je prolazila svašta. Od mijenjanja nekoliko lokacija pa do rušenja u 2. svjetskom ratu, ali uvijek je zahvaljujući ljudima koji rade u njoj obrazovala i pripremala učenike za život, napomenuo je gradonačelnik. Dodajući pak kako je večerašnje glazbeno natjecanje treća manifestacija koju je škola organizirala povodom velikog jubileja ravnateljica Sonja Lefler istaknula je da su organizirana sportska natjecanja, književna večer u čast Danijelu Kokiću, bivšem učitelju škole, te je škola otvorila svoja vrata građanima pretvorivši se na jedan dan u muzej.– Koncipirali smo obilježavanje jubileja na takav način da pokažemo kakva je škola danas, a osobito je značajno da su se svi učenici uključili u obilježavanje obljetnice i da su to radili s velikim zadovoljstvom i motiviranošću, istaknula je ravnateljica.

Učenički proizvod


Ujedno se osvrnula na status učitelja kojima se danas ne pridaje zaslužena važnost ustvrdivši da pravi učitelj uistinu vjeruje da svaki učenik posjeduje neku kvalitetu i sposobnost te da je njegov zadatak tu sposobnost razviti.Učenici te škole provode cijeli niz projekata, a povodom obljetnice osmislili su i pametnu svjetiljku koju su sinoć darovali gradonačelniku. Svjetiljkom pod nazivom »Zavičjana smarterica« upravlja se putem mobilne aplikacije, meri vlagu i temperaturu u prostoriji, a u cjelosti je učenički proizvod.