Važan spomenik

VELA CRIKVA U cijelosti obnovljena desna lađa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije: Ponovno zasjale kapele, mramorni oltari i stropovi

Mirjana Grce

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA U Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, Veloj crikvi, najstarijoj župnoj crkvi u gradu Rijeci obnovljene su još dvije kapele desne lađe, odnosno sada je ta lađa crkve obnovljena u cijelosti. Lani su obnovljene zablistale kapela Presvetog Oltarskog Sakramenta i Presvetog Srca Isusova, a sada i preostale dvije kapele te lađe – kapela sv. Ivana Krstitelja i kapela Sv. križa. Očišćeni i obnovljeni, bez skela i zaštitnih mreža, sada su u svojoj ljepoti osvijetljeni mramorni oltari i obnovljeni oslici stropova svih četiriju kapela. O tom poduhvatu su izvijestili oni koji su ga suradnjom realizirali – župnik mons. Sanjin Francetić, povjesničar umjetnosti dr. sc. Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta i konzervator Željko Bistrović iz riječkog Konzervatorskog odjela. Financijski su uređenje svih četiriju kapela omogućili Ministarstvo kulture, lani s 200 tisuća kuna i ove godine s isto toliko novaca, Primorsko-goranska županija sa 100 tisuća kuna te Riječka nadbiskupija, a lani i župa, dok Grad Rijeka nije sudjelovao.


Vrijedan spomenik


Dr. Tulić je objasnio koliko je ova crkva vrijedan i važan spomenik rekavši, među ostalim, da je riječ o kontinuitetu sakralnog prostora od kasne antike, od ranog kršćanstva sve do danas. Govoreći o sada obnovljenim oltarima – oltaru sv. Ivana Krstitelja i oltaru Sv. križa, rekao je da su nastali između 20-ih i 40-ih godina 18. stoljeća, da su djela kipara koji su u Rijeci radili.– Među njima je najvažniji Antonio Michelazzi koji je Rijeku 18. stoljeća učinio slavnim i poznatim gradom u kojem su se mogli naručiti mramorni oltari i vrlo vrijedne i skupe mramorne skulpture kojima se i danas divimo. Južni očišćeni brod crkve prepun je tih skulptura, objasnio je dr. Tulić.

Govoreći o osliku u kapelama, rekao je da je 1932. godine učinjena velika restauracija ove crkve, te da su riječki studenti – budući povjesničari umjetnosti Mario Pintarić i Marin Bolić, u sklopu sveučilišnog projekta koji je u ovoj crkvi vodio dr. Tulić, pronašli potpunu dokumentaciju o tom osliku. Od sada obnovljenih oltara izdvojio je kao izuzetno umjetničko djelo prekrasan monumentalni oltar Sv. križa izrađen od crnog i bijelog mramora.


– Riječka nadbiskupija se dobro pobrinula za ovaj spomenik i vjerujem da će to raditi i u buduće. Obnoviti umjetninu da izgleda ovako kako danas izgleda je pola istine, a druga polovica je njezina znanstvena obrada, znanstveno prezentiranje. Ova crkva je iznimni spomenik kojeg velik dio Grada Rijeke i administrativnih zona u Gradu nisu dovoljno svjesni. Nisu dovoljno svjesni o kojoj je vrijednosti riječ za ovaj grad, a ta vrijednost je neizmjerna.


Priprema za 2020. godinu


O restauratorskim radovima u crkvi, od 2008. godine na dalje, posebno radovima u južnim kapelama, izložio je konzervator Bistrović rekavši da još predstoji jako puno restauratorskih zahvata. – Kao Crkva se želimo pripremiti za 2020. godinu kako bismo mogli pokazati da u Rijeci imamo bogatu sakralnu baštinu. Kroz ovu crkvu dnevno prođu stotine ljudi, a s ovim radovima smo zapravo otkrili da još jako puno toga treba napraviti. Skele su ovdje bile 27 godina, i nadamo se da ćemo polovicom lipnja ukloniti svu zaštitnu skelu, a na jesen bismo postavili skelu u sjevernu lađu te ovisno o prikupljenim sredstvima nastavili s obnovom. U jednoj prostoriji crkve želimo uskoro otvoriti muzej, sve za opće dobro ovog grada, poručio je mons. Francetić ustvrdivši da Grad Rijeka vrlo skromno sudjeluje u obnovi ove crkve te zahvalivši stručnjacima i svima koji su financijski omogućili dosadašnju obnovu.