Zanimljiv projekt

Užitak čitanja: Mališani riječkih vrtića ”brali” slikovnice u Parku Nikole Hosta

Ljiljana Hlača

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Danas su u Parku Nikole Hosta mališani riječkih vrtića brali priče. Naime, održan je autorski projekt hrvatske književnice Sanje Lovrenčić u suradnji s Gradskom bibliotekom Grada Rijeke, čiji je cilj popularizacija slikovnica domaćih autora, odnosno domaćih suvremenih naslova, ali i čitanja iz užitka među najmlađima.


– Riječ je o projektu koji se provodi još od 2005. godine, a ovo je prvi put da se održava u Rijeci – rekla nam je Sanja Lovrenčić. Berba je gotovo bila doslovna jer nakon ispričanih priča, klinci su mogli ubrati slikovnicu po želji, a koje su bile ovješene o krošnje i zadržati je. Kroz ovaj događaj podijelit će se stotinjak djela, a nekima će ovo biti prvi susret sa slikovnicom.

Uz ovu, rujansku berbu, održan je i prigodan program, a posebna pažnja posvećena je i kvaliteti slikovnica; sva djela su nova te ih potpisuju domaći književnici i ilustratori. Sanja Lovrenčić hrvatska je književnica i prevoditeljica, a u njenom se književnom stvaralaštvu može pronaći poezija, proza, dramski tekstovi i knjige za djecu.