Čavle

Uskoro nova Grobnička skala – festival koji promiče čakavštinu i mlade talente

Sanja Gašpert

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Na 19. izdanju festivala mladi glazbenici izvest će 19 novih skladbi 31 autora, a njime će se ujedno okončati tradicionalna, 25. Grobnička jesen i obilježavanje 25. godišnjice KČS-a Grobnišćine



ČAVLE  Devetnaesto izdanje glazbene manifestacije Grobnička skala, na kojoj će biti izvedeno devetnaest novih skladbi 31 autora, bit će održano 9. prosinca u Domu kulture u Čavle, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u ugostiteljskom objektu Fontana u Čavlima, predstavnici organizatora i pokrovitelja – Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine i Općine Čavle.


– Kao i dosadašnja, i ovogodišnje izdanje Grobničke skale najava je kraja tradicionalne tromjesečne manifestacije Grobnička jesen, 25. po redu, kojom Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine obilježava i 25. godišnjicu postojanja. Festival Grobnička skala konkretno i značajno doprinosi očuvanju, zaštiti i promicanju hrvatske nematerijalne baštine, kao dugi niz godina jedini isključivo čakavski festival zabavne glazbe u Hrvatskoj, a posebice stoga što se svi tekstovi pjesama prije njihova objavljivanja lektoriraju. Istovremeno, suradnjom s krapinskim Festivalom kajkavskih popevki i splitskim Festivalom zabavne glazbe, Skala promiče posebnost hrvatskog jezika kao jedinog u Europi tronarječnog – kazala je predsjednica grobničke Katedre Vlasta Juretić.



Na ovogodišnjoj Skali nastupit će izvođači s područja Hrvatskog primorja, Istre, Dalmacije i Hrvatskog zagorja – Matea Dujmović, Andrina Frleta, Hrvoje Krištofić, Ivan Ćućić, Trio M, Veronika Kamenar, Karla Pupis, Antea Hrelja, Valter Simčić, Dominik Zoretić, Dajana Kliman, Silvija Mužević, Eugen Višić, Damir Maras, Linda Uran, Miodrag Zajc, Toni Lesica, Mej Jurkota i Ivica Šanko.




O pjesmama i izvođačima i ove su godine odlučivali Vinko Škaron, Vlasta Juretić i Robert Funčić. Izvođače će pratiti festivalski orkestar koji čine Vladimir Babin i Damir Mičetić na klavijaturama, Igor Grubišić i Aleksandar Šupak na gitarama, Damjan Grbac na bas gitari, Krunoslav Veršić na bubnjevima i Joško Serdarević na udaraljkama. Voditelj večeri i ove je godine Robert Ferlin, a prateći vokali članice riječke skupine Rivers – Katarina Jurić, Ana Jakšić i Patrizia Grbac.



Kvalitetne skladbe Dodala je kako širi značaj Festivala Grobnička skala također snaži činjenica da mladim, talentiranim, a još neafirmiranim pjevačima omogućava u svijet glazbe zakoračiti s kvalitetnim skladbama, koje im svih godina besplatno ustupaju poznati hrvatski skladatelji i tekstopisci.


– Grobnički govor je od 2011. godine zaštićena nematerijalna baština Hrvatske, a Festival Grobnička skala jedan je od stupova koji pomažu da grobnički govor taj status i zadrži. Skala je i neodvojivi dio Katedrinih temeljnih djelatnosti – zaštite i očuvanja, a posebice promicanja grobničke čakavšćine – istaknula je Juretić. Glavni pokrovitelj Grobničke skale od samih je početaka Općina Čavle, a supokrovitelji Hrvatsko društvo skladatelja, Primorsko-goranska županija te Festival kajkavskih popevki i Festival zabavne glazbe Split. – Općina Čavle podržava Skalu od početka jer je to važan projekt, promotor kulturnih događanja koji daje priliku mladim ljudima, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Čavle Norbert Mavrinac.


Više nagrada Kako je najavljeno, i ove će godine biti dodijeljeno nekoliko nagrada – nagrade Festivala kajkavske popevke i Festivala zabavne glazbe Split, koje osiguravaju nastupe po jednog izvođača u Krapini i Splitu, Nagrada medijskih pokrovitelja – suradnika Festivala, Nagrada za najbolju primijenjenu tradicijsku glazbu, Nagrada za najbolji tekst Lapiš, Najizvođenija pjesma s prethodne Skale i nagrade publike za tri najbolje pjesme po odabiru publike, o kojima brinu novinari Novog lista Slavica Mrkić Modrić i Dražen Herljević.


Stručno povjerenstvo Festivala odlučuje o tri nagrade za najbolje pjesme ukupno i nagradi za najbolji aranžman, a čine ga Albert Petrović, Dragan Jovičić, Radojka Šverko, Siniša Leopold, Tomislav Mrduljaš i Igor Brešan. Revijalni program Festivala i ove će godine ispuniti završnica Kviza znanja »Gdje sam – tko sam«, njegovog sedmog izdanja, u kojem će se dvoje najboljih učenika natjecati za nagradu od pet tisuća kuna, koju osigurava Primorsko-goranska županija. Ulaznice za festivalsku večer mogu se nabaviti u turističkim uredima u Čavlima i Dražicama te tijekom cijeloga dana u peknjici Lišćevica u centru Čavala.