Do kraja godine

Uređuje se zapuštena zelena površina: KBC na Podpinjolu dobiva “čekaonicu na otvorenom”

Ljiljana Hlača



RIJEKA Klinički bolnički centar dobiva čekaonicu na otvorenome. Naime, nakon grubog čišćenja lokacije Podpinjol, koja se nalazi na sjeverozapadnom dijelu prostora riječke bolnice, kreće njezino uređivanje. Donedavno gusto obrasla, slabo prohodna i poprilično zapuštena zelena površina uskoro postaje oaza za opuštanje.


– Poznat je blagotvoran utjecaj uređenih zelenih prostora u bolničkom okružju na ugodu boravka, smanjenje stresa, pa čak i bržeg liječenja i oporavka i to ovoj viziji daje važnu dodatnu vrijednost. Misija je cijeli ovaj prostor privesti određenoj svrsi i dati ga na korištenje pacijentima i njihovim posjetiteljima, zaposlenicima, ali i građanima, navode nam u riječkoj bolnici.


Nije poznato je li tu nekad bio park, ali nakon grubog čišćenja pronađene su nekakve staze te neobične i sasvim posebne klupe koje kao da su isklesane u kamenu. Projekt uređenja predviđa izgradnju staza pogodnima za duge šetnje, park će biti prilagođen slabo pokretnim osobama i opremljen klupama.




– Lokacija će dobiti odmorišne zone, jedna će biti napravljena od kamenih blokova, postavit će se nadstrešnice koje će biti napravljene od mreža i jedara, otkrio nam je arhitekt Stanko Stergaršek s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Naime, u projekt krajobraznog uređenja parka Podpinjol u KBC-u Rijeka uključio se Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost koji djeluje pri Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a poseban doprinos dali su studenti ove ustanove koji su ponudili svoja rješenja. U financiranje zahvata uključili su se i razni donatori. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja ove godine.