Na radost djece

Uređuje se okoliš Dječjeg vrtića Viškovo

Biljana Savić



VIŠKOVO Na radost velikog broja djece, njihovih roditelja i odgajatelja Dječjeg vrtića Viškovo, uskoro će biti uređen dio okoliša dječjeg vrtića. Nakon šest godina rada i intenzivnog korištenja igrališta i okoliša od strane više stotina djece, došlo je vrijeme i za makeover i dodavanje novih sadržaja kroz dvije faze uređenja.


Tako je Dječji vrtić Viškovo u sklopu projekta Dvorište po mjeri djeteta, sufinanciranog od strane Zaklade »Hrvatska za djecu« iz Zagreba, nabavio četiri nova igrala za djecu te tri stola s dvije stolice za sjedenje na vanjskom prostoru. Cilj ovog projekta je podizanje kvalitete života djece kroz opremanje i svakodnevno korištenje multifunkcionalnog vanjskog prostora dvorišta za slobodan pokret, poticanje razvoja te spontanu igru na svježem zraku. Neka od novonabavljenih didaktičkih igrala su primo kućica za penjanje, igre s vodom te tubofon – zvučna igračka, a koje će svakako pridonijeti kvaliteti rada vrtića. Za ovaj projekt Dječji vrtić Viškovo osigurao je 102.716,56 kuna, a Zaklada »Hrvatska za djecu« 96.848,92 kuna.


Osim novih igrala, dvorište će dodatno biti oplemenjeno novim prostorom za igru mališana, pa Općina Viškovo trenutačno izvodi radove koji obuhvaćaju rješavanje problema oborinske odvodnje, novo popločenje te svakako najzanimljivije za djecu – postavu umjetne trave na površini većoj od 150 četvornih metara. Radove izvodi tvrtka Marčić gradnja iz Viškova, a ukupna vrijednost radova iznosi nešto više od 108 tisuća kuna s PDV-om. Tako će, do sada neiskorišten dio dvorišta, dobiti sasvim novu namjenu – za nogomet, košarku i ostale sportske aktivnosti. Ovime će se uvelike olakšati i rad odgajateljima te omogućiti boravak većeg broja djece istovremeno na svježem zraku.Inače, Dječji vrtić Viškovo u 14 odgojno-obrazovnih skupina obuhvaća ukupno 260 djece rane i predškolske dobi te je jedini vrtić na području općine koji provodi integraciju djece s teškoćama. Sve to dodatno pojačava potrebu za kvalitetno osmišljenim vanjskim i unutarnjim prostorom koji će djeci polaznicima omogućiti kvalitetne uvjete za rast i razvoj.

Završetak svih radova očekuje se tijekom ožujka, a svečano otvaranja prostora planirano je za travanj 2019. godine, kad se slavi Dan Općine Viškovo i Dan Dječjeg vrtića Viškovo.