Inicijativa

Uređenje zapuštenog igrališta: “Školjić za 5” želi park za pet

Ljiljana Hlača

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Ova jedina zelena površina u središtu grada, koju ponekad koriste i djeca OŠ »Nikola Tesla« nema imena, što dosta govori o njezinom statusu, ali to bi se trebalo promijeniti



RIJEKA Park u Ulici žrtava fašizma preko puta MUP-a mogao bi sljedeće godine zasjati u novom ruhu. Riječ je o projektu inicijative građana naziva »Školjić za 5«, koji su odlučili prijaviti uređenje ove lokacije na program Riječkog lokalnog partnerstva, a koji se više puta za ovakve situacije na terenu pokazao pravim rješenjem.


U tu svrhu organizirana je i anketa koja je prihvaćena vrlo dobro – u anketiranje su se u samo nekoliko dana uključile 132 osobe, od kojih je više od polovine, točnije 52,3 posto stanje u parku ocijenilo nezadovoljavajućim. Školskim rječnikom rečeno – park je dobio jedinicu.


Bezimeni park


Kako su ocijenili građani, ovaj je park prilično zanemaren i zapušten, nedavno su vandali devastirali tobogan, a redovito je nakon vikenda zatrpan smećem. Stanari vrlo često imaju pritužbe za okupljanje mladih u večernjim satima u parku i žale se da ovi stvaraju buku, nered, obavljaju nuždu i slično. Upozoravaju da je to jedina zelena površina u centru grada, a ponekad je koriste i djeca OŠ »Nikola Tesla«. O njenom statusu dosta govori i to da ta lokacija zapravo – nema imena.




– Naša je ideja dodati nekoliko sprava za igranje u sam park, obojiti i uljepšati postojeće klupe u suradnji s lokalnim umjetnicima, zidiće obložiti daskama kako bi se na njima moglo sjediti, sanirati zidiće na zelenim površinama iz kojih se »izlijeva« zemlja i posaditi autohtono mediteransko bilje – navodi Nina Majcan Šprajc iz »Školjića za 5«.


Veći nadzor


Ona smatra da će važnu ulogu u ovoj priči imati i uspostava komunikacije s Mjesnim odborom Školjić i gradskim službama.


– Želimo utjecati i na to da se u parku na Školjiću postavi adekvatna jaka rasvjeta, da se ova parkovna površina uključi u program redovitog čišćenja otpada i pranja dva puta tjedno – i to nakon vikenda i đira po starom gradu. Zatim da se ona uključi u redovno održavanje zelenih površina, da se postave kante za pseći izmet i opuške te da komunalno redarstvo i policija počnu provoditi mjere za uspostavljanje javnog reda i mira tijekom noćnih sati u ovom dijelu grada – navodi Nina Majcan Šprajc.