Bez incidenata

Ulaganja se ipak isplate: Na riječkim plažama ljetos nije bilo značajnijih onečišćenja

Ljiljana Hlača

Pročišćivač na Delti ispušta otpadne vode na dovoljnoj udaljenosti od obale u more / Snimio Vedran KARUZA

Pročišćivač na Delti ispušta otpadne vode na dovoljnoj udaljenosti od obale u more / Snimio Vedran KARUZA

Od 2011. godine do danas izgrađeno je oko 92 kilometra javne kanalizacije sa 16 javnih (većih) crpnih stanica, u što je uloženo 240 milijuna kuna. U idućem petogodišnjem periodu izgradit će se još 217 kilometara kanalizacije sa 125 crpnih stanica za dva grada - Rijeku i Kastav, odnosno tri općine - Viškovo, Čavle i Jelenje



RIJEKA  Proteklog ljeta vruća tema bila je Jadransko more zagađeno fekalijama. Rijeka je po tom pitanju prošla vrlo dobro. Zapravo odlično, bez ijednog takvog incidenta.


Riječka turistička sezona odrađena je bez vijesti tipa – građani ukazali na direktno ispuštanje fekalija na plažu ili google maps snimio veliku fekalnu mrlju u neposrednoj blizini obale, a što je obilježilo ove godine Dalmaciju, ali i Istru. Rijeka možda nije razvikana destinacija, ali u komunalnoj infrastrukturi odgovara izazovima turizma, koji iz godine u godinu bilježi porast.


– KD Vodovod i kanalizacija tijekom ovog ljeta nije zaprimilo niti jednu dojavu, niti su naše stručne službe uočile vizualnim obilaskom terena vidljiva zagađenja mora fekalijama na riječkim plažama, ali i plažama u okolici recimo plažama Kraljevice i Kostrene, ukazuje direktor ovog riječkog poduzeća Andrej Marochini.




– Na većini plaža Rijeke, Kostrene i Kraljevice ovogodišnji rezultati kvalitete mora ovog ljeta su bili izvrsni, a samo na pojedinim dobri ili zadovoljavajući. I u tim slučajevima, rezultat koji je lošiji od izvrsne ocjene, nije povezan s propuštanjem ili neispravnim funkcioniranjem sustava javne odvodnje, već je riječ o posljedicama propusnosti tla kod obilnih oborina, komentira naš sugovornik, koji smatra da će sigurno doći vrijeme kada za hrvatski turizam neće biti dovoljno da apartman dobro izgleda (već ako drugačije nije moguće) i da je priključen na nepropusnu septičku jamu.



Plaže Pećine još od 1994. odnosno 1995. godine nemaju plitki ispust u more. Naime, izgradnjom i puštanjem pet crpnih stanica (Brajdica, hotel Jadran, Sablićevo, hotel Park i Grčevo), na području od Brajdice do Grčeva, južno od Ulice Šetalište XIII. divizije sve se otpadne vode s tog područja preusmjeravaju na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Delta. I plažni prostor Kantride je zbrinut; izgrađeno je 12 novih crpnih stanica uz 15 kilometara javne kanalizacije i s tog djela otpadne vode se također preusmjeravaju prema gradu, to jest na Deltu.



Kilometri javne kanalizacije


Kada je u pitanju Rijeka, tu tajne nema – dobra kakvoća mora rezultat je sustavnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Mnoge radove, ali i reakcije na njih koje su uglavnom bile negativne i to najčešće zbog dinamike njihova izvođenja pratio je i naš list.


Konkretno, od 2011. godine pa do danas izgrađeno je oko 92 kilometra javne kanalizacije sa 16 javnih (većih) crpnih stanica, u što je uloženo 240,1 milijun kuna. Uložilo se i dodatnih 70 milijuna kuna u imovinsko-pravnu pripremu i izradu studijsko projektne dokumentacije za veliki projekt na području aglomeracije Rijeka kojim će se u idućem petogodišnjem periodu izgraditi još 217 kilometara kanalizacije sa 125 crpnih stanica za dva grada – Rijeku i Kastav odnosno tri općine – Viškovo, Čavle i Jelenje.


Za ovaj projekt vrijedan više od milijardu i sedamsto šezdeset kuna osigurana su EU sredstva. Riječki ViK ima za ovaj projekt ugovoren iznos od milijardu i 256.548.480 kuna bespovratnih sredstava Europske unije čime je po visini osiguranih sredstava prvo komunalno poduzeće u Hrvatskoj. Sve ovo baca novo svjetlo i na radove u Krešimirovoj ulici.


– Osim ulaganja posljednjih godina, cijeli sustav javne odvodnje se unaprijedio – priključenost Rijeke i okolice na javnu odvodnju iznosi 72 posto, sustav se nadzire od 0 do 24 sata te redovito održava. Zapravo gdje god je to moguće korisnicima se omogućuje da se priključe na mrežu, a gdje kanalizacije nema, uveden je plan redovnog čišćenja septičkih i sabirnih jama čime se gotovo za trostruko povećao broj zahtjeva za pražnjenjem i odvozom. Tu svakako treba istaknuti i izgradnju pročišćivača otpadnih voda na Delti koji je u rad pušten još 1994. godine, a planiramo graditi novi, otkriva naš sugovornik.



Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ -e navode da jedna od neželjenih posljedica kupanja u zagađenom moru je gastroenteritis, s periodom inkubacije koji obično ne traje duže od četiri dana.– Ostala potencijalna mjesta infekcije uključuju uši, kožu, oči, nosnu šupljinu i gornje dišne puteva, saznali smo od dr. sc. Darije Vukić-Lušić iz Zdravstveno-ekološkog odjela, Odsjeka za mikrobiologiju okoliša.– Najizloženija skupina su djeca zbog još nedovoljno razvijenog imuniteta i zadržavanja u vodi duži period vremena. Američka agencija za zaštitu okoliša procjenjuje da se tijekom jednog kupanja koje uključuje plivanje, kroz nos i usta u tijelo unese i do 100 mililitara vode, navela je Vukić-Lušić.


Biološka obrada otpadnih voda


Kako smo saznali, sadašnji pročišćivač na Delti ispušta otpadne vode na dovoljnoj udaljenosti od obale u more putem samo jednog podmorskog ispusta na dubini većoj od 45 metara, u smjeru jugozapad. Po izgradnji novog pročišćivača (njegova lokacija će biti odmah uz postojeći), to će se još dodatno poboljšati.


– Naime, nova građevina otpadne vode će i biološki obraditi prije njihova ispuštanja u more. Obrađivat će se i otpadni zrak kako ne bi bilo emisije neugodnih mirisa u okoliš. Uređaj će imati kapacitet pročišćavanja za opterećenje od 200.000 ekvivalent stanovnika. Pripreme za ovaj projekt započele su još 2010. godine, a sve kako bi na vrijeme mogli svojim aktivnostima pripomoći u ispunjenju preuzetih obveza i rokova iz pristupnog Ugovora Republike Hrvatske s Europskom unijom iz Poglavlja 27. – okoliš. Ali iskoristiti novootvorene mogućnosti u financiranju projekata putem bespovratnih sredstava Europske unije, s ciljem podizanja životnog i komunalnog standarda naših korisnika, naveo je naš sugovornik dodajući kako bi se u 2020. godini moglo ugovoriti projektiranje i izgradnja uređaja. Projektiranje, potom izgradnja po ishođenim svim dozvolama te puštanje u probni rad trebalo bi trajati do 2025. godine.