Rijeka 2020

Ugovor pred potpisom: EPK dobiva zgradu Exportdrva, bit će izgrađen i zip line od Trsata do Delte!

Marinko Glavan

TATJANA I MARTIN BUKVIĆ/EPK

TATJANA I MARTIN BUKVIĆ/EPK

Zgrada te veličine može biti multifunkcionalna i ne treba služiti samo kulturi, već može biti lokacija za recimo nautičke sajmove i festivale gastronomije kojih u županiji ima i redoviti su program. Ona se može pretvoriti u kino dvoranu, kazalište, izložbeni prostor, koncertni prostor ili još bolje - ona može biti lokacija za suživot svih tih različitih programa, kaže Idis Turato



Zgrada nekadašnjeg skladišta Exportdrva na Delti, uz Mrtvi kanal, bit će iznamljena Gradu Rijeci za potrebe odvijanja programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine, potvrđeno nam je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a u sklopu programa koji će obuhvaćati cijeli niz značajnih izložbi i drugih događanja, bit će izgrađen i superatraktivni zip line, dug dva kilometra, od Trsata do Exportdrva, potvrdio nam je pak riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar.


Nakon što je, prije nekoliko dana, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa najavio kako zgrada Exportdrva, inače na lučkom području, definitivno, u dogovoru s Ministarstvom, ide u najam Gradu Rijeci za potrebe EPK, uputili smo upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture o ovom aranžamanu.


Zanimalo nas je kada će i pod kojim uvjetima zgrada skladišta koje je i do sad ugostilo brojne kulturne, zabavne i druge događaje, od kojih je vjerojatno najpoznatiji Student day festival, biti iznajmljena Gradu.




– Grad Rijeka podnio je zahtjev za dodjelom koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra, a u svrhu odvijanja programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Dio pomorskog dobra na kojem se koncesija traži predstavlja dio luke Rijeka predio Delta. Program Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. obuhvaća produkciju i izvedbu kulturnih, umjetničkih i zabavnih programa i događanja vezanih uz projekt Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture i njegovog dugotrajnog nasljeđa, organiziranja kongresa, nacionalnih i međunarodnih skupova te festivala i promotivnih događanja, organiziranja edukativnih i obrazovnih programa za djecu i mladež te postavljanje i korištenje dolazne stanice za zipline Rijeka, odgovoreno je iz Ministarstva, uz napomenu kako je, s obzirom na značenje ovog programa, kako za Grad Rijeku tako i za cijelu Hrvatsku, Ministarstvo već predložilo Vladi Republike Hrvatske donošenje odluke o davanju tražene koncesije Gradu Rijeci.


TATJANA I MARTIN BUKVIĆ/EPK


TATJANA I MARTIN BUKVIĆ/EPK



Logičan izbor


Riječkog »ministra kulture« Ivana Šarara pitali smo o budućoj namjeni zgrade, kao i zbog čega je za program EPK 2020 odabrana baš ta zgrada.


– Riječ je lučkom skladištu koje je s vremenom izgubilo svoju prvotnu namjenu budući da su se izmijenili uvjeti i način rada odnosno poslovanja u luci. Također, riječ je o prostoru u središtu grada koji se do sad u više navrata pokazao idealnim za razna zabavna i kulturna događanja pa je tako korištenje tog prostora za potrebe programa Europske prijestolnice kulture logičan izbor, kaže Šarar, dodajući kako su eventualni radovi na samoj zgradi pod ingerencijom Lučke uprave i Ministarstva mora kao vlasnika, odnosno tijela koja upravljaju lučkim područjem.



Tri izložbe velikog formata


Zgrada Exportdrva ugostit će i tri izložbe »velikog formata«, tijekom 2020. godine:


1. Fiume fantastika – multimedijalna izložba koja tumači modernu povijest urbanog razvoja Rijeke i regije (kustos Idis Turato, Programski pravac Slatko i slano, svibanj – listopad 2020.)


2. Usijano more – velika međunarodna izložba posvećena novim ekonomijama i novim oblicima rada povezanima s morem (Programski pravac Dopolavoro, travanj – srpanj 2020.)


3. Balthazargrad – izložba koja na atraktivan i interaktivan način priča priču o nastanku lika profesora Balthazara koji živi u Balthazargradu za čije je nastajanje inspiracija bila grad Rijeka (Programski pravac Dječja kuća, kolovoz – prosinac 2020.)



Što se programa i sadržaja tijekom riječkog predsjedavanja europskom kulturom tiče, Šarar ističe kako je, bez obzira na koncesijski ugovor, s Lučkom upravom Rijeka i resornim ministarstvom, dogovoreno da se zgrada Exportdrva tijekom 2020. godine koristi za razna događanja u okviru Europske prijestolnice kulture.


– Tako će, primjerice, to biti lokacija za izložbe velikog formata kao što su Fiume fantastika, multimedijalna izložba koja tumači modernu povijest urbanog razvoja Rijeke i regije, zatim velika međunarodna izložba Usijano more koja je posvećena novim ekonomijama i novim oblicima rada povezanima s morem ili pak izložba Balthazargrad koji će na atraktivan, zabavan i interaktivan način pričati priču o nastanku profesora Balthazara, lika iz crtića koji živi u Balthazargradu za čije je nastajanje inspiracija bila upravo Rijeka, kaže Šarar.


Exportdrvo će, dodaje, ugostiti i razne privremene umjetničke instalacije kao što su Život urbanog nomada kroz koju će sama hala Exportdrva postati spavaonica urbanih nomada, zatim Oblomo narodu koja se temelji na platformi za vrednovanje lijenosti u doba sve prisutnije automatizacije rada i umjetne inteligencije ili pak Histerične mašine koja se sastoji se od robotičkih instalacija koje svojim ponašanjem podsjećaju na živa bića.


– Bit će tu i umjetničkih festivalskih programa, konferencija, predavanja, radionica za djecu i mlade koje su popratni sadržaj ranije navedenih izložbi velikog formata, te brojnih glazbenih manifestacija, kaže pročelnik, uz objašnjenje kako je ideja da zgrada i nakon proteka iduće godine bude u funkciji kulture, kao i različitih zabavnih programa, sajmova, konferencija, festivala, rekreacije i slično.


EPK atrakcija


Šarar najavljuje i da će, ukoliko koncesijski ugovor između Vlade i Grada Rijeke bude doista potpisan, biti izgrađen i zip line sa završnom stanicom u prostoru zgrade Exportdrva, što će zasigurno među Riječanima i posjetiteljima grada biti jedna od najvećih atrakcija ne samo tijekom EPK nego i u godinama nakon toga. Projekt zip linea s Trsata, kroz kanjon Rječine, do zgrade Exportdrva, definitivno se izdvaja među projektima programskog pravca Slatko i slano, a začetnik ove ideje je riječki poduzetnik Eris Marotti, koji već ima iskustva s postavljanjem zip linea u Hrvatskoj, a koji je riječku vožnju na žici osmislio na način da start bude na Trsatu, odakle bi spuštanje, pri prosječnoj brzini od oko 50 kilometara na sat, vodilo prema Katarini, a od Katarine zip line bi se, dijelom kroz kanjon Rječine i preko središta grada spuštao do zgrade Exportdrva. Početkom prošle godine, kada je projekt najavljen, Marotti je kazao kako bi za njegovu realizaciju bilo potrebno oko dva milijuna kuna, a vrijeme potrebno za sve radove je procijenio na oko pola godine, tako da bi, u idealnim okolnostima zip line mogao profunkcionirati tijekom idućeg ljeta.



Projekte iz programa Slatko i slano predložio je njegov voditelj, riječki arhitekt Idis Turato, ujedno i kustos izložbe koja će pod istim imenom biti postavljena u Exportdrvu. Turato je pozvao arhitekte da sudjeluju u ralizaciji, a projekt zip linea završio je »u rukama« Mije Roth Čerina i Tončija Čerine koji su ulazno-izlazne stanice zamislili u obliku velikih parazita odnosno nametnika u koje će se ulaziti pri kraju vožnje, u zgradi Exportdrva ili pak kroz rupu u zidu u tubu koja simbolizira unutarnjeg parazita.


Spavaonica urbanih nomada


O programskim sadržajima koji će se paralelno odvijati u zgradi Exportdrva razgovarali smo i sa samim Turatom, koji ističe kako će Slatko i slano programi u Exportdrvu obuhvaćati brojne i različite sadržaje.


– Zgrada Exportdrvo je ujedno lokacija za programe više pravaca projekta Rijeka 2020. S obzirom na potrebe projekta i mnogobrojnost programa koji se tijekom 2020. godine realiziraju, hala Exportdrvo postaje jedna nova stara lokacija gdje će građani i građanke Rijeke, brojni gosti i slučajni prolaznici imati priliku uživati u izložbama, koncertima i festivalima unutar hale, a Grobnička riva uz samu halu privremeno prestaje biti parking i postaje novi prostor za druženje Riječana i Riječanki, te brojnih gostiju, kaže Turato.


Exportdrvo će ugostiti i razne privremene umjetničke instalacije kao što su Šator za urbanog nomada iz programskog pravca Slatko i slano – umjetnička instalacija s kojom hala Exportdrva postaje spavaonica urbanih nomada, zatim Oblomo narodu, autora Saše Sedlačeka, iz programskog pravca Dopolavoro koja se temelji na platformi za vrednovanje lijenosti u doba sve prisutnije automatizacije rada i umjetne inteligencije i Histerične mašine, iz istog programskog pravca, autora Billa Vorna, koja se sastoji se od robotičkih instalacija koje svojim ponašanjem podsjećaju na živa bića.


Exportdrvo će ugostiti i ponajbolje europske i svjetske književnike i književnice na Festivalu europske kratke priče i Hay festivalu, u sklopu programskog pravca Kuhinja, kao i jedan dio programa festivala Porto Etno. Također, Exportdrvo će biti i lokacija za bijenalni festival analogne vektorske grafike Vector Hack čiji se program sastoji od audio-vizualnih instalacija i javnih prezentacija, radionica i predavanja.


– Ispred Exportdrva, na Grobničkoj rivi, smjestit će se jedna prostorna intervencija – Bazen Delta. Autor projekta je Arhitektonski biro SKROZ, a riječ je o prostornoj intervenciji u formi privremenog kopnenog kupališta s kojom se nastoji ponovno približiti kulturu kupanja u centru grada, a sama intervencija, koristeći kontejnere kao bazni element za instalaciju, tematizira i lučku svakodnevicu Rijeke te otvara jednu novu perspektivu grada – bazen postaje novi gradski prostor za okupljanja gdje su kupanje i sunčanje svakodnevna aktivnost, kaže Turato.


Idis Turato


Idis Turato



Suživot programa


Pitamo ga i kako vidi buduću namjenu zgrade Exportdrva, po zvaršetku programa Rijeka EPK. Arhitekt smatra kako zgrada, samom svojom veličinom, može služiti i mnogim drugim namjenama osim kulturnih sadržaja.


– Exportdrvo je sagrađeno kao lučko skladište koje je s vremenom izgubilo tu svoju orginalnu namjenu za koju je sagrađeno, a izgubilo ju je jer su se jednostavno izmijenili uvjeti i način rada luke koja ga je koristila. Istovremeno, riječ je o hali velike kvadrature smještenoj u središtu grada koja je zadnjih desetak godina korištena i kao lokacija za održavanje različitih kulturnih, umjetnički i glazbenih događanja. Zgrada te veličine može biti multifunkcionalna i ne treba služiti samo kulturi, već može biti lokacija za recimo nautičke sajmove i festivale gastronomije kojih u županiji ima i redoviti su program. Ona se može pretvoriti u kino dvoranu, kazalište, izložbeni prostor, koncertni prostor… ili još bolje – ona može biti lokacija za suživot svih tih različitih programa.


Ivan Šarar


Ivan Šarar



Exportdrvo bi u budućnosti moglo biti nešto slično Cultural Production Center Godsbanen u starom željezničkom kolodvoru u Aarhusu u Danskoj ili možda nešto poput Motiona u starom skladištu u Bristolu ili Depota u Cardiffu. Svi navedeni primjeri su prostori koji su stvoreni zbog jedne namjene da bi danas, zbog promjene uvjeta i načina rada, imali neku posve novu svrhu – novu svrhu sukladno novim potrebama grada i društva u kojima se nalaze, zaključuje Turato.