Pomor ptica

UZNEMIRUJUĆE FOTO Neugodan prizor u Škurinjama: Vrapci padali s drveća i ugibali na parkiralištu

Sanja Gašpert

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Nakon našeg javljanja u Grad Rijeku u vezi s ovim slučajem, javljeno nam je iz Grada kako je Veterinarska stanica već obaviještena i kako će uginule ptice u što skorijem vremenu biti uklonjene



Pedesetak uginulih ptica, mahom vrabaca, na parkiralištu su jučer oko šest sati ujutro pronašli djelatnici Vrtnog centra MBM na Škurinjama. Ptice su pronađene na gotovo cijelom prostoru parkirališta, a dio njih i u obližnjoj šumi.


– Ovo je prvi put otkako radim u MBM-u da sam naišao na ovako veliki broj uginulih ptica. Mislim da su ptice pojele pšenicu s otrovom za štakore pa su padale s drveća kako je otrov počeo djelovati. Naime, postoji pšenica s otrovom koja se kupuje upravo za štakore, i očito su ptice to pojele. Ne vjerujem da je od vrućine, jer prošli tjedan bili su još i topliji dani pa nismo našli niti jednu uginulu pticu.


Začuđeni građani


Mislim da su pojele otrov, ustvari pšenicu u kojoj je bio otrov – govori djelatnik MBM-a koji je prvi ugledao uginule ptice.




– Pozvao sam odmah Veterinarsku stanicu i komunalnog redara, ali još se nitko nije javio – priča djelatnik MBM-a.


Uginule ptice na parkiralištu uistinu nisu pružale baš ugodan prizor, posebice što su se oko njih već počele skupljati muhe i pčele. Začuđeni prizorom bili su i građani koji su parkirali svoja vozila na samom parkiralištu. Neki od njih kazali su nam kako posljednjih dana vrapci učestalo uništavaju plodove voćaka, posebice smokve, pa su možda i na drveću postavljeni otrovi.


Nadležni stižu


Nakon obilaska parkirališta s uginulim pticama, upit smo uputili i Gradu Rijeci, s namjerom da doznamo tko je mjerodavan za ovakve situacije, odnosno tko je nadležan da uginule ptice ukloni s površine.


– To je posao Veterinarske stanice Rijeka, temeljem ugovora s Gradom Rijekom za uklanjanje lešina životinja s javnih površina. Ako Grad Rijeka dobije takvu informaciju, odmah je komunalni redar javlja Veterinarskoj stanici, čiji djelatnici uklanjaju lešine, a s obzirom na to da je riječ o javnoj površini, ta se usluga ne plaća, odnosno to se rješava temeljem ugovora između Veterinarske stanice i Grada Rijeke – ističu u Gradu Rijeci.


Nakon našeg javljanja u Grad Rijeku u vezi s ovim slučajem, javljeno nam je iz Grada kako je Veterinarska stanica već obaviještena i kako će uginule ptice u što skorijem vremenu biti uklonjene.


snimio Vedran KARUZA


snimio Vedran KARUZA



snimio Vedran KARUZA


snimio Vedran KARUZA