Europska prijestolnica kulture

UKLJUČI SE Riječani, javite se! Prijestolnica vas čeka

Jasmin Đečević

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020 pokreće akciju »Uključi se« kojom zove sve koji žele biti dio EPK priče da svojim idejama i radom direktno uđu u Prijestolnicu, kako ne bi bili samo publika i promatrači, već i aktivni sudionici u riječkom projektu stoljeća



RIJEKA Većina Riječana upoznata je s činjenicom da im je grad Europska prijestolnica kulture 2020. godine. Dobar dio ih, barem otprilike, zna što bi to moglo i trebalo značiti, ali čak i od onih koji su vrlo dobro upoznati s cijelim projektom i koji smatraju to mogućom prekretnicom za grad, često se čuje da bi trebalo »uključiti više građana« i da ne znaju »kako aktivno sudjelovati« u toj potencijalno fantastičnoj priči.


E, pa sada bi tome konačno trebao doći kraj jer Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020 pokreće akciju »Uključi se« kojom zove sve, apsolutno sve građane koji žele biti dio EPK priče da se jave i svojim idejama i radom direktno uđu u Prijestolnicu, kako ne bi bili samo publika i promatrači, već i aktivni sudionici u riječkom projektu stoljeća.


Otvorena vrata


U sklopu akcije »Uključi se« širom se otvaraju vrata svim građanima da upregnu svu svoju kreativnost, znanje, angažman i dobru volju kako bi riječki EPK bio najbolji što može biti, a s tim ciljem osmišljeno je nekoliko iznimno zanimiljivih akcija prilagođenih afinitetima različitih društvenih skupina.




Možete se uključiti u Vijeće građana – svojevrsni EPK parlament koji predstavlja stanovnike Rijeke i u kojem građani direktno odlučuju o projektima koji će se realizirati, a koje su predložili sami građani. Dakle, stanovnici Rijeke predlažu i stanovnici Rijeke biraju i odlučuju što će se događati u njihovom gradu, rijedak primjer neposredne demokracije u praksi.



Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić ističe kako je Europska prijestolnica kulture najveći, nasloženiji i najzanimljiviji kulturni projekt koji je Hrvatska ikada imala.


– Projekt stavlja Rijeku i Hrvatsku na europsku kartu suvremenih razvijenih kultura i potvrda je da smo izašli iz kruga problematičnih društava. Bit će to cjelogodišnji festival kulture, umjetnosti, baštine, ali i znanosti, obrazovanja, poduzetništva i aktivnog građanstva koji će značajno povećati međunarodnu prepoznatljivost Rijeke. Projekt okuplja iznimno puno ljudi i utječe na stavove i razmišljanja širokog dijela zajednice i može uspjeti samo ako se svi ključni društveni akteri, ne samo kulturni, okupe. EPK je prilika koja se ne propušta – kaže Višnić.



Projekti o kojima će odlučivati Vijeće građana dolaze iz dva programa, a to su Civilne inicijative i Zeleni val.


Civiline inicijative obuhvaćaju projekte koji će unaprijediti lokalnu zajednicu društveno-kulturnim i umjetničkim akcijama. Projekte, ponovimo još jednom, predlažu sami građani, a može se dobiti potpora od 10.000 do 30.000 kuna.


Zeleni val je program koji će sigurno razveseliti mnoge i izazvati veliko zanimanje jer jedna od najčešćih primjedbi vezanih uz grad na Rječini je da nema dovoljno zelenila. Ovaj je projekt namijenjen upravo rješavanju tog problema stoga ako imate ideju kako doprinijeti zelenijim i urednijim javnim prostorima ili potaknuti sugrađane da budu ekološki odgovorniji, prijavite se na Zeleni val i osigurajte potporu za svoj projekt u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna.


Uzbudljive godine


Važan, zapravo nužan, dio ovog projekta su i – volonteri. Bez velike i dobro organizirane mreže volontera gotovo je nemoguće odraditi ovakav projekt i zato vas Europska prijestolnica kulture zove da joj date pomoć, ruku, savjet i ideju.



Komisija Europske unije pozitivno je ocijenila dosadašnji rad na ovom projektu, a projekt podržava i Vlada RH s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i sve veće religijske zajednice u Hrvatskoj.



»Zauzvrat podijelimo znanje, entuzijazam, priliku za druženje, zabavu i ponos. Ne budimo se baš često kao građani prijestolnice, zar ne? Rijeka je dobila jedinstvenu priliku za promjenu. Želimo da ona bude vidljiva u našem domu, na ulici, u kvartu, školi i fakultetu, parku, kazalištu i kinu, u omiljenom kafiću, na našem radnom mjestu. Gorivo joj je kultura, ali i naše zajedničko znanje, rad i iskričava želja.


Jeste li za to da za godinu kada će Rijeka slaviti titulu Europske prijestolnice kulture pripremimo ono najbolje od našeg zajedništva? Pokažemo najbolju izvedbu naše dobre energije koju ćemo izvesti i van grada i države? Želite li biti aktivni građani aktivnog grada? Prijavite svoju ideju na programe Civilne inicijative i Zeleni val, odlučujte o projektima svojih sugrađana kroz Vijeće građana ili volontirajte – budite dio Europske prijestolnice kulture!



Često se zaboravlja da EPK nije samo riječki, nego i projekt koji se tiče cijele Primorsko-goranske županije. Gotovo cijela županija već je uključena u pripreme za programe pod nazivom 27 susjedstava. Samo kroz organizaciju angažirano je već više od stotinu građana u nizu mjesta, a popis je impresivan: Rab, Opatija, Krk, Lovran, Fužine, grad Cres, Gornji Kuti, Gomirje, Malinska, Kastav, Mrkopalj, Vrbnik, Kostrena, Matulji, Praputnjak, Čavle, Brod na Kupi, otok Unije, Novi Vinodolski, Jelenje, Crikvenica, Delnice te riječka susjedstva Turnić – Mlaka, Škurinje, Drenova, Pehlin i Sveučilišni kampus.


Nova, atraktivna kulturno-turistička ruta Lungomare pak obuhvaća Brseč, Lovran i Lovransku Dragu, Volosko riječke plaže Pećine i Kantridu, Ribarnicu u Rijeci, Kostrenu, Bakar, Crikvenicu, Zebar u Vinodolu, Lopar na Rabu, Bašku na Krku, Beli, Lubenice i Grad Cres na Cresu, Mali Lošinj i otok Susak. Lungomare u našu sredinu dovodi najjača imena suvremene hrvatske književnosti i međunarodne umjetničke scene.



Rijeka će 2020. godine postati sjecište najrazličitijih kulturnih i društvenih događanja.


Uključite se i stvarajte Luku različitosti!«, pozivaju iz Rijeke 2020.


Nema sumnje, pred građanima Rijeke i Primorsko-goranske županije su uzbudljive godine, nemojte da prođu mimo vas.


Kako do informacija


Ako imate ikakvih neduomica ili želite detaljnije informacije o tome kako se uključiti u projekt Europske prijestolnice kulture, navratite od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati u prostore RiHuba (Ivana Grohovca 1/A), posjetite stranicu www.rijeka2020.eu/ukljucise, a pomoć zatražite i elektroničkim putem na e-adresi [email protected] ili telefonski na 091 60 60 095.