Obilazak radova

U novu OŠ Jelenje-Dražice učenici kreću početkom 2021. godine

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Realizacijom ovog projekta, učenici i nastavnici jelenjske škole dobit će novih tri tisuće »kvadrata« više prostora, 11 učionica više, novi multifunkcionalni prostor, kao i novu školsku sportsku dvoranu



JELENJE – Realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice i izgradnje školske sportske dvorane u Dražicama, vrijednog blizu 40 milijuna kuna, kojeg zajednički financiraju Primorsko-goranska županija sa 60 posto i Općina Jelenje s 40 posto, teče planiranom dinamikom.


Završetak radova očekuje se početkom 2021. godine te bi u drugom polugodištu školske godine 2020./2021. jelenjski učenici konačno mogli krenuti u novu školu, kazala je to pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin koja je u pratnji načelnika Općine Jelenje Roberta Marčelje obišla gradilište u Dražicama.


Stilin je istaknula kako je riječ o veoma suvremenom objektu i financijski pojedinačno najskupljem školskom projektu na području županije proteklih godina.


Nova dvorana




– Realizacijom ovog projekta, učenici i nastavnici jelenjske škole dobit će novih tri tisuće »kvadrata« više prostora, jedanaest učionica više, novi multifunkcionalni prostor, kao i novu školsku sportsku dvoranu. Jelenjska škola danas broji 355 učenika, a završetkom dogradnje škole kapacitet će biti i do 450 učenika, kojima će ubuduće biti osiguran rad na jednoj lokaciji, u jednoj smjeni.


Kapacitet postojeće zgrade u Dražicama proširuje se i obuhvaća 21 učionicu, u odnosu na trenutnih deset. Predviđena je i dogradnja jednodjelne školske sportske dvorane, koja će biti smještena na istočnom dijelu parcele, sa zasebnim ulazom.


U cijenu projekta, uz građevinske radove, uključeno je i opremanje dograđene škole, kao i nove sportske dvorane, ali i uređenje okoliša. Izvođač radova je Građevinsko poduzeće Krk, a projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Studio Rechner d.o.o. iz Rijeke, kazala je Stilin.


Kapitalni projekt


Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja istaknuo je kako je OŠ Jelenje-Dražice do sada imala organiziranu nastavu u dvije školske zgrade, što je bilo dislocirano i nefunkcionalno, a učenici nisu imali adekvatne uvjete za bavljenje sportom.



Ovo je kapitalni projekt Općine Jelenje od njezina osnutka. Zadovoljni smo dinamikom izvođenja radova, koja je zasad bolja od planirane. Zajedničkim snagama Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje pokrenuli su kapitalni projekt koji poboljšava uvjete osnovnog obrazovanja, ali i sportske rekreacije jer, uz školu, izgradit ćemo i novu školsko-sportsku dvoranu i vanjsko igralište.


Sva djeca će realizacijom ovog projekta pohađati nastavu u jednoj školskoj zgradi, ovdje u Dražicama, kazao je načelnik Marčelja, dodajući da Općina Jelenje u ovaj projekt ulazi partnerski te će participirati novčanim sredstvima u iznosu od 15,8 milijuna kuna.



Višemilijunska ulaganja PGŽ-a


Pročelnica Stilin kazala je da je proteklih šest godina Županija u suradnji s općinama i gradovima uložila višemilijunska sredstva u dogradnju, obnovu i izgradnju škola i školskih sportskih dvorana.


– Dograđena je OŠ Milan Brozović u Kastvu, kompletno rekonstruirane s novim školskim sportskim dvoranama područne škole Punat i Baška, izgrađena je školska sportska dvorana OŠ Andrija Mohorovičić u Matuljima, gdje je u tijeku dogradnja škole, dograđena je OŠ Čavle, kao i izgrađena nova školska sportska dvorana OŠ Branimir Marković u Ravnoj Gori.



Također, kompletno je uređena nova zgrada Medicinske škole, koja je preseljena sa Sušaka, a uskoro kreću radovi na izgradnji sportske dvorane te škole, kazala je Stilin, dodajući da je dodatno ukupno 40 milijuna kuna uloženo u energetsku obnovu osam školskih zgrada i četiri sportske dvorane.