Hodočašće pomoraca

U nedjelju flota brodova plovi iz Rijeke u Kraljevicu

Biljana Savić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKAS pozicije nautičara mogu reći da će vrijeme za plovidbu biti dobro, rekao je kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar pozivajući Riječane da se u nedjelju 2. prosinca pridruže hodočašću pomoraca u najstarije svetište sv. Nikole s ove strane Jadrana. Već 20. godinu u kontinuitetu isplovit će flota na ovo jedinstveno prosinačko hodočašće koje se održava u okviru proslave blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece.


Bogat program najavili su  povjerenik za Apostolat mora Riječke nadbiskupije vlč. Luka Lučić, kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar te tajnica Apostolata mora Marica Njegovan. Kako su najavili, brodovi će u nedjelju 2. prosinca isploviti u 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka. Za građane je predviđen brod Sfera, a flotu će predvoditi brod »Vid«.


– Ovo je jedinstveno hodočašće na Jadranu, ni jedno drugo ne održava se u prosincu, i to plovidbom, a na tragu je tradicije naših pradjedova koji su brodovima i barkama hodočastili u crkvu sv. Nikole u Kraljevici još 1795. godine kada je papa Pio VI. dao posebnu povlasticu toj crkvi, da će svi koji u nju dođu na dan sv. Nikole dobiti oproštenje grijeha, rekla je Njegovan.




Doček hodočasnika na rivi u Kraljevici predviđen je u 10.30 sati, dok će u 11 sati paljenjem zavjetne svijeće u crkvi početi misno slavlje koje će predvoditi vlč. Luka Lučić. Nakon mise bit će tradicionalno druženje te povratak prema Rijeci i isplovljavanje brodova u 14 sati. Pozdrav brodskim sirenama predviđen je mještanima Bakarca i Bakra kao i zaustavljanje u lučici Podurinj u Kostreni. Uoči svetkovine sv. Nikole u Rijeci u srijedu 5. prosinca 26. godinu u kontinuitetu bit će održane procesija i misa u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske. Procesija s križem i zastavom sv. Nikole od zgrade Luke kreće u 18.15 sati preko Jadranskog trga do kapucinske crkve u kojoj će misu u 18.30 sati predvoditi fra Ivan Dominik Iličić. Na svetkovinu sv. Nikole 6. prosinca u 17 i 18 sati započet će svečana misna slavlja u crkvama sv. Nikole: u Kraljevici, Kostreni, Voloskom i u Rijeci.