Sveučilište u Rijeci

U deset godina upeterostručili broj studenata: Odjel za informatiku proslavio prvo uspješno desetljeće rada

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Prije deset godina imali smo 103 studenta, a danas ih imamo 477. Za to vrijeme broj djelatnika povećali smo samo za šest, s 21 na 27, istaknula je pročelnica Odjela prof. dr. Patrizia Poščić



RIJEKA U deset godina povećali smo broj studenata gotovo pet puta, jer 2008. imali smo ukupno 103 studenta, a danas ih imamo 477. Prošle akademske godine povećali smo i upisnu kvotu na preddiplomski studij sa 60 na 80 studenata i popunili smo cijelu kvotu.


Za usporedbu, 2005. godine kada je studij pokrenut, upisali smo 29 studenata, kazala je pročelnica Odjela za informatiku prof. dr. Patrizia Poščić na svečanoj sjednici održanoj povodom prvog jubileja Odjela. No iako Odjel za informatiku obilježava prvih deset godina postojanja, pročelnica je istaknula da ta ustanova kao znanstveno-obrazovna institucija svoje začetke nalazi u ranim sedamdesetim godinama 20. stoljeća.


– Još je akademske godine 1962./1963. godine prof. Pavle Dragojlović počeo predavati kolegij Metodologija i tehnike na Visokoj industrijsko-pedagoškoj školi u Rijeci. U okviru toga kolegija studenti su se upoznavali sa sadržajima iz osnova kibernetike, građe računala, osnova programiranja te teorije i tehnike znanstvene i tehnološke dokumentacije. U to se vrijeme jedino u Brodogradilištu »3. maj« intenzivno koristila tada raspoloživa računalna oprema. S vremenom se navedeni predmet nazvao Informatika, a 1971. godine prof. Dragojlović napisao je prvi sveučilišni udžbenik pod nazivom Informatika. Bio je to prvi takav udžbenik na prostoru bivše Jugoslavije, istaknula je prof. dr. Poščić.


Ulaganje u opremu




Upravo prof. dr. Dragojloviću u čast je predavaonica O-028 zgrade Sveučilišnih odjela nazvana po njemu, a govoreći o uspjesima Odjela informatike posljednjih godina pročelnica je posebno apostrofirala pokretanje poslijediplomskog studija s ciljem obrazovanja budućih znanstvenika i istraživača, čime je na Sveučilištu u Rijeci uveden studij informatike na svim akademskim razinama. Dodajući kako kontinuirano povećanje broja studenata nažalost ne prati odgovarajuće povećanje broja djelatnika, pročelnica je kazala kako je Odjel prije deset godina brojio 21 djelatnika, a danas ih je tek šest više.



U sklopu proslave organiziran je bogat cjelodnevni program koji je uključivao okrugle stolove, panel rasprave i radionice, a dodjeljene su i nagrade najuspješnijim studentima koje su dobili: Dino Aljević, Leo Gašparović, Andrea Ivanov, Ivana Lovrinović, Alen Kranjčević, Andrea Lakošeljac, Tomislav Slaviček-Car, Vida Puškarić i Ana Radičanin. Za doprinosr razvoju Odjela dodjeljene su zahvalnice ranijim rektorima akademiku Danielu Rukavini i prof. dr. Peri Lučinu, kao i Filozofskom fakultetu – Odjelu za fiziku i Odjelu za matematiku te prof. dr. Mariji Marinović, prvoj pročelnica Odjela.



– Dakle, samo šest djelatnika više u odnosu na peterostruko povećanje broja studenata. Unatoč tome, Odjel vrlo kvalitetno odrađuje i nastavnu i znanstvenu djelatnost. Potvrdu kvalitetnog rada dobili smo 2015. godine kada smo uspješno prošli reakreditacijski postupak i dobili potvrdu o ispunjavanju uvjeta za sve studijske programe kao i za obavljanje znanstvene djelatnosti. Na Odjelu se kontinuirano ulaže u računalnu opremu i programe pa je prema grubim podacima u posljednjih nekoliko godina na računala i programe potrošeno više od 1,5 milijuna kuna, sve za opremanje učionica i podizanje kvalitete nastave i istraživanja. U proteklih deset godina je na Odjelu 267 studenata završilo preddiplomski studij, a 171 student je diplomirao i stekao titulu magistar informatike ili magistar edukacije informatike. Djelatnici Odjela aktivno provode i znanstveno istraživačke aktivnosti. U proteklih deset godina ukupno smo sudjelovali na 12 međunarodnih projekata i više domaćih, istaknula je prof. dr. Poščić.


Osim znanstvenih projekata, Odjel izvodi i stručne projekte iz područja razvoja informacijskih sustava i informatizacije, tehnologija naprednoga računanja, obrazovanja u području informatike i računarstva te e-učenja i naprednih tehnologija poučavanja. Sve to Odjel uspješno čini u suradnji s tvrtkama iz regije, a ostvarena je i suradnja s jednom od najuspješnijih slovenskih startup tvrtki Celtra.


– Odjel se uključio i u svjetsku mrežu besplatnih volonterski klubova programiranja za djecu, Code klubova, u kojima djeca uz pomoć volontera/edukatora prolaze kroz kurikulum pripremljenih projekata iz programiranja i izrađuju animacije, igre i web stranice. Kao volonteri sudjeluju naši asistenti i studenti. Osim toga, Odjel organizira i natjecanje iz programiranja »Scratch-match« za polaznike Code klubova u čijem izvođenju i sudjeluje. Član smo i udruženja Informatics Europe. To je europsko udruženje akademske i istraživačke zajednice iz područja informatike s više od 120 ustanova članica, zaključila je pročelnica.