Socijalni program

U Rijeci živi osam tisuća jednoroditeljskih obitelji: Povećan im je cenzus za dobivanje socijalne pomoći

Mirjana Grce

Oko 7.000 jednoroditeljskih obitelji su majke s djecom / Foto Vedran KARUZA

Oko 7.000 jednoroditeljskih obitelji su majke s djecom / Foto Vedran KARUZA

Jednoroditeljskim obiteljima je cenzus povećan 20 posto, a to znači da on za dvočlano kućanstvo iznosi 3.480 kuna, za tročlano 4.680, a za četveročlano 6000 kuna, a imaju pravo na pomoć za troškove stanovanja te na sva prava koja se odnose na djecu



RIJEKA – Zahvaljujući nedavnoj izmjeni Odluke o socijalnoj skrbi Grada Rijeke, oko 4.500 Riječana moći će koristiti nove oblike gradskih socijalnih pomoći i subvencija, uglavnom građani koji do sada nisu bili korisnici gradskog socijalnog programa. Te značajne novosti jučer su u Gradskoj upravi predstavili gradonačelnik Vojko Obersnel i Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, pozvavši građane da se jave i ostvaruju i ta nova prava koja su im omogućena. Prije svega, riječ je o povećanju gradskog socijalnog cenzusa za samce te on sada iznosi 2.300 kuna, zatim o tome da sustav izlazi ususret siromašnim jednoroditeljskim obiteljima.


Povećan cenzus


– Po popisu stanovništva iz 2011. u Rijeci je 8000 jednoroditeljskih obitelji – oko 7000 su obitelji majki s djecom, a oko tisuću su obitelji očeva i djece. Naša je procjena da će oko 20 posto tih obitelji dodatno imati pravo na pomoć u gradskom socijalnom programu, jer mnogi od njih su već gradskim oblicima pomoći obuhvaćeni. Tim obiteljima je cenzus povećan 20 posto, a to znači da on za dvočlano kućanstvo iznosi 3.480 kuna, za tročlano 4.680, a za četveročlano 6000 kuna. Te obitelji sada imaju pravo na pomoć za troškove stanovanja, osim za troškove struje, te na sva prava koja se odnose na djecu, od prehrane za dojenčad do prehrane u školi – objasnila je, među ostalim, Karla Mušković.



Utvrđeni su i kriteriji za sudjelovanje u podmirenju troškova smještaja i liječenja u Psihijatrijskoj bolnici Lopača tako da će korisnik – samac koji ostvaruje redovite mjesečne prihode sudjelovati u podmirenju troškova smještaja i liječenja u bolnici u visini od 80 posto mjesečnog prihoda, a korisnik koji ima obitelj i s kojom živi u zajedničkom kućanstvu u visini od 40 posto mjesečnog prihoda te korisnik koji ima obitelj koja se uzdržava samo od njegova prihoda, u visini od 20 posto mjesečnog prihoda.





U sustavu sada posebnu pomoć mogu primati i osobe starije od 65 godina koje nemaju osobnih prihoda i čiji se članovi kućanstva uklapaju u postojeće cenzuse. Najčešće su to domaćice i primat će 150 kuna mjesečno, a procijenjeno je da će tu dodatnu pomoć primati oko 500 starijih osoba.


Poklon-bonovi


Gradska socijalna prava proširena su i za djecu koja koriste uslugu rane intervencije i na korisnike naknade do zaposlenja. Prošireno je i pravo korištenja pučke kuhinje na sve korisnike prava na zajamčenu minimalnu naknadu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, a to znači i na radnosposobne koji žive od državne socijalne pomoći. Od početka nove školske godine redoviti učenici srednjih škola i redoviti studenti koji žive od državne socijalne pomoći dobit će poklon-bon za kupovinu knjiga i školskog pribora. Samcima pak koji žive od socijalne pomoći države osigurava se tisuću kuna za kupovinu nekog kućanskog uređaja, a prošireno je i pravo na naknadu za troškove isporuke plina te pravo na besplatnu hranu za dojenčad.


– Ni u jednom trenutku krize nismo pomišljali odustati od nekih socijalnih mjera, niti smanjiti sredstva za socijalni program. Uvijek smo smatrali da najugroženiji građani moraju imati adekvatnu socijalnu zaštitu – rekao je, uz ostalo, gradonačelnik Obersnel.