Narodno učilište i Pegaz

U Rijeci prvi program edukacije instruktora aktivnosti s konjem za osobe s invaliditetom

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Prvi verificirani program u Hrvatskoj koji će se ponuditi polaznicima na nacionalnoj razini nastao je radi ukazane potrebe za osposobljavanjem instruktora aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom što uključuje i rad s djecom s teškoćama u razvoju



RIJEKA Instruktor aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom novi je program osposobljavanja koji pokreće Narodno učilište u suradnji s Udrugom Pegaz, a riječ je o prvom takvom verificiranom programu u Hrvatskoj koji će se ponuditi polaznicima na nacionalnoj razini. Navodeći kako je program nastao radi ukazane potrebe za osposobljavanjem instruktora aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom što uključuje i rad s djecom s teškoćama u razvoju predsjednica Hrvatskog saveza za intervencije pomoću konja i predsjednica Udruge Pegaz, Mirjana Stojnović, ističe kako se po završetku programa polaznicima pruža mogućnost stjecanja novih znanja i vještina kao i formaliziranje prethodno stečenih znanja i vještina, a samim time i mogućnost za samozapošljavanje u području aktivnosti pomoću konja.


– Već punih osam godina u Hrvatskoj nema nikakve edukacije na tom području, a prije je edukaciju provodila Hrvatska olimpijska akademija. Njenim gašenjem Hrvatska je ostala bez ikakvih programa te su stoga na nacionalnoj razini sada osmišljena i pokrenuta dva programa. Jedan je program osposobljavanja koji će se provoditi u Rijeci, a drugi je program usavršavanja terapeuta koji će se provoditi u Zagrebu i namijenjen je raznim visokoobrazovnim stručnjacima poput stručnjaka medicinske struke, psihologa, pedagoga i slično, ističe Stojnović.


Naglasak na rekreaciji


Dodajući kako je naglasak programa na rekreaciji, odnosno poticanju općenite dobrobiti za korisnika kroz elemente jahanja Stojnović kaže da instruktor aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom može biti i član tima u provedbi terapije pomoću konja kao vodič konja ili pratnja korisniku. U sklopu programa polaznici uče koristiti primjerenu terminologiju iz područja intervencija pomoću konja, uključivati djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u aktivnosti pomoću konja s obzirom na indikacije i kontraindikacije te provoditi aktivnosti pomoću konja za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom prema uputama i pod supervizijom terapeuta ili voditelja stručnog tima.




– Sve je više javnih ustanova, nevladinih i drugih organizacija te pojedinih stručnjaka koji šire svoju ponudu intervencijama pomoću konja, no nažalost zakonska regulativa u tom području ne postoji pa se određenim dokumentima nastoji područje staviti pod kontrolu. U tom smislu ovaj je program prvi korak u legalizaciji rada na području terapeustkog jahanja, upozorava Stojnović.


Budući da je fokus zanimanja rad s osobama s teškoćama, ovaj program osposobljavanja također uključuje upoznavanje s mjerama sigurnosti i zaštite na radu kao i brigu o dobrobiti konja. Polaznici će također, tijekom programa, sudjelovati u radu stručnog tima korisnika kao i usvojiti znanja za primjenu suvremenih načela u radu s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.


Provedba vikendom


Po završetku programa i položenom završnom ispitu izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za poslove instruktora aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom što se upisuje u radnu knjižicu, a navodeći kako program traje 160 sati ravnateljica Narodnog učilišta Heni Strčić ističe da će se nastava i praktični rad odvijati vikendom.


– S obzirom na to da je intencija provođenje programa na nacionalnoj razini njegova će se provedba organizirati vikendom kako bi ga mogli pohađati i polaznici izvan Rijeke. Teorijski dio odvijat će se u prostorijama Narodnog učilišta, a praktični dio u Udruzi Pegaz. Program mogu upisati osobe sa završenom četverogodišnjom srednjom školom i navršenih 18 godina koje su priložile potvrdu o položenoj jahačkoj dozvoli ili višoj razini jahanja, liječničko uvjerenje te potvrdu o nekažnjavanju, najavljuje Strčić.


Dodajući kako već postoje upiti zainteresiranih budućih polaznika, Strčić najavljuje da će realizacija programa započeti kada se prijavi najmanje deset polaznika, a s obzirom na to da je moguće oformljavanje više grupa, broj polaznika je neograničen.