Primanje u Salonu Grada

U Rijeci odano priznanje dobitnicima nagrade Ivan Filipović Branku Rafajcu i Patriciji Nikolaus

Sanja Gašpert

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Prof. dr. sc. Branko Rafajac, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci i profesor emeritusu Sveučilišta u Rijeci, nagrađen nagradom za životno djelo, a prof. Patricija Nikolaus, profesorica fizike u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci, nagrađena godišnjom nagradom u području srednjeg školstva



RIJEKA – Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima, Markom Filipovićem i Sandom Sušanj, primio je dobitnike Nagrade Ivan Filipović za 2018. godinu, prof. dr. sc. Branka Rafajca, umirovljenog profesora Filozofskog fakulteta u Rijeci i profesora emeritusa Sveučilišta u Rijeci, koji je nagrađen nagradom za životno djelo i prof. Patriciju Nikolaus, profesoricu fizike u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci, nagrađenom godišnjom nagradom u području srednjeg školstva.


Kako je istaknuto u obrazloženju odluke, prof. dr. sc. Branko Rafajac dao je veliki doprinos kao profesor, ali i kao dekan fakulteta, a Patricija Nikolaus, profesorica fizike u GAM-u dala je velik doprinos u popularizaciji fizike među mladima.


Čestitajući dobitnicima, gradonačelnik Obersnel kazao je kako gotovo da nema godine da neka od nagrada Ivan Filipović ne završi u Rijeci, što je potvrda visoke razine obrazovanja u Rijeci, od vrtića do fakulteta.




– Ponosni smo i na uvođenje Građanskog odgoja kojim je obuhvaćena sada već treća godina učenika osnovnih škola, što dovoljno govori o tome kakav je naš odnos prema sustavu obrazovanja. Nastavnici i profesori u obrazovnom procesu uz naknadu koju dobivaju ulažu i puno entuzijazma, kazao je Obersnel.


Dobitnicima je čestitala i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj naglasivši kako su nagrade došle u ruke onih koji su pridonijeli unapređenju sustava obrazovanja, popularizaciji znanosti i novim spoznajama.


Zahvaljujući na čestitkama, profesorica Patricija Nikolaus kazala je kako Grad Rijeka, bez obzira na to što nije nadležan za srednje škole, prepoznaje značaj obrazovanja i ulaganja u izvrsnost, pa je tako prošle godine Grad financirao sudjelovanje sedam učenika i dva mentora Gimnazije Andrije Mohorovičića na međunarodnom natjecanju FIRST – Robotics Competition u Hempsteadu, New York gdje su osvojili dvije nagrade.


Prof. dr. sc. Branko Rafajac kazao je kako je došao u Rijeku, sredinu koja je bila otvorena za mlade ljude, pa je ostao živjeti i raditi i u Rijeci i tu je proveo svoj cijeli radni vijek.


Istaknuo je kako mu je oduvijek bila važna radna sredina i povjerenje koje su imali u njega, što mu je davalo poticaj i osjećaj odgovornosti, posvećujući nagradu svim svojim prethodnicima na rukovodećim mjestima fakulteta, suradnicima, Sveučilištu te Gradu Rijeci.


U znak zahvale gradonačelnik Obersnel darivao je u ime Grada Rijeke dobitnicima nagrade srebrnjak sv. Vida.