Rebalans proračun

U Kostreni najavljuju da iduće godine kreću velike investicije

Barbara Čalušić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Već 8. siječnja počinje izgradnja parkinga kod groblja u Svetoj Luciji te isti dan proširenje ceste Plešići – Rožmanići, raspisan je natječaj za proširenje ceste prema groblju u Svetoj Barbari, a tu su i radovi na rotoru u Šoićima, najavljuje načelnik Vranić



RIJEKA Drugim i posljednjim ovogodišnjim rebalansom, kostrenski je proračun smanjen za 710 tisuća kuna i sada iznosi 52,9 milijuna kuna. Rebalans koji je kostrenski načelnik Dražen Vranić opisao kao tehnički rebalans na kraju godina usvojen je glasovima nezavisnih vijećnika »Bolje Kostrene« SDP-a, PGS-a i HDZ-a, dok je Unija Kvarnera bila protiv.


– Mene smanjenje od 710 tisuća kuna brine. Ne idemo u razvoj i nismo u ekspanziji, nego se zaustavljamo, što mi nakon proračuna za iduću godinu dokazuje i ovaj rebalans. Najlakše je smanjiti pozicije i reći da se ništa ne može napraviti. Za projekte je osim stručnih služba koje same ne mogu odraditi svoj posao trebalo možda i angažirati suradnike, za što ste mi prigovarali, pa bi neki projekti bili realizirani – komentirala je Mirela Marunić iz Unije Kvarnera.


Vranić je kazao da razloga za zabrinutost nema jer je rebalansom proračun sveden u realne brojke i okvire.– Kažete da stagniramo i vraćamo se deset godina unatag, no ja vam moram reći da to nije istina. Sljedeće godine planiramo investicije koje premašuju osam milijuna kuna. Već osmog siječnja počinje izgradnja parkinga kod groblja u Svetoj Luciji te isti dan krećemo s proširenjem Plešići – Rožmanići, raspisan je natječaj za proširenje ceste prema groblju u Svetoj Barbari, a tu su i radovi na rotoru u Šoićima koji bi trebali početi u rujnu iduće godine – rekao je Vranić.

Tatjana Smeraldo iz Unije Kvarnera na aktualnom satu postavila je pitanje o stanju sa zgradom bivšeg Croatia linea čiju prodaju je ovog ljeta oglasilo Ministarstvo državne imovine. S obzirom na to da kupac nije pronađen jer se na natječaj nitko nije javio, Smeraldo je podsjetila Vranića da je ljetos kazao da je i Općina Kostrena zainteresirana za ovaj atraktivan objekt iznad uvale Svežanj.




– Na natječaj se nije nitko prijavio pa sam početkom listopada uputio još jedan dopis prema Ministarstvu državne imovine. Nisam dobio nikakav odgovor, no očekujem da bismo u siječnju mogli dogovoriti sastanak s ministrom i državnim tajnikom. Ako to ne bude moguće, probat ćemo naći i druge načine. U spomenutom dopisu iskazali smo volju da nam se zgrada da u vlasništvo ili u najam na pedeset godina s namjerom da objekt stavimo u javnu funkciju. Vjerujem da bi muzej pomoraca tamo bio zanimljiv i da je to pravo mjesto za takvu ustanovu – objasnio je Vranić.