PGS-ovo istraživanje

Tržište stanova za najam: Samohrani roditelji i obitelji s malom djecom najnepoželjniji stanari

Ivor Balen

Foto: Vedran KARUZA

Foto: Vedran KARUZA

Zbog takvih rezultata smatramo da su nužni češći nadzori tržišta najma stanova te osmišljavanje dugoročne politike stambenog zbrinjavanja



RIJEKA Više od 80 posto anketiranih u mini istraživanju što ga je proveo PGS smatra da bi neka vrsta standardizacije na tržištu najma stanova jako dobro došla. Naime, u istoj anketi pokazalo se da najmoprimce najviše muči odnos između cijene i kvalitete stanova. Nadalje, zakonski su predviđeni najviša visina najma i pisani ugovor, ali u praksi se to rijetko poštuje jer se stanovi iznajmljuju »na crno«. Ni najmodavci nisu bez teškoća, njih muči pravna nesigurnost i strah od neplaćanja. Zbog toga su samohrani roditelji i obitelji s malom djecom najnepoželjniji stanari koji se najčešće susreću s otkazima.


– Zbog takvih rezultata smatramo da su nužni češći nadzori tržišta najma stanova te osmišljavanje dugoročne politike stambenog zbrinjavanja. Podstanarstvo je tema o kojoj se rijetko raspravlja, a povezana je s velikim hrvatskim problemima kao što su demografija i iseljavanje mladih – rekla je Nasrin El Gharni iz PGS-a. Ana Kola Udvardi dodala je da se u skandinavskim zemljama mladi rano sele u unajmljene stanove jer tamo države to pomažu i pola stanova je u državnom vlasništvu, a u Hrvatskoj mladi i do 34. godine žive s roditeljima u svojim sobicama.

– U nijednoj od tih zemalja stan se ne može iznajmiti bez ugovora, a kod nas se najmoprimci izbacuju čim počne sezona i dođu turisti. Niti jedna vlada nije pokazala zanimanje za mlade i njihovu dobrobiti i razvoj – rekla je Kola Udvardi, dodavši da najam ne bi smio premašivati 25 posto dohotka.


Tea Mičić Badurina naglasila je da su ovu temu odlučili istražiti s ciljem bavljenja konkretnim problemima, a ne partizanima i ustašama.– Mladi nemaju pomoć države jer se stanovi za njih ne grade. Hrvatska ignorira EU direktive i nije donijela strategiju o ovom pitanju. Pravo na stan bi trebalo biti ustavno pravo – rekla je Mičić Badurina, predloživši da se stanovi za najam počnu graditi u sklopu poticane stanogradnje.– Postoji i dobar primjer u Zagrebu gdje se iznajmljuju stanovi koji se ne mogu prodati – rekla je Mičić Badurina.