Pripreme za školu

Trošak za školarce ovisi o adresi prebivališta: Školovanje uvjerljivo najjeftinije u Kostreni

Ingrid Šestan Kučić

Trošak za školske knjige i pribor ovisi o adresi prebivališta prvašića / Foto NL arhiva

Trošak za školske knjige i pribor ovisi o adresi prebivališta prvašića / Foto NL arhiva

Općina Kostrena jedina u svom proračunu izdvaja novac za udžbenike i školski pribor srednjoškolaca ne pitajući za primanja roditelja. Prvašići s prebivalištem na području Općine Viškovo dobivaju poklon pakete bez obzira na socijalni status i koju školu upisali



RIJEKA – Početak školske godine za roditelje učenika svih uzrasta udar je na kućni budžet, no jačina tog udara uvelike ovisi o adresi stanovanja jer pojedine općine i gradovi izdvajanjem iz proračuna uvelike pomažu roditeljima školaraca. Dio njih odlučio se pomoći samo socijalno najugroženijim skupinama, no dio ne pita za primanja roditelja pa školarce uoči nove školske godine časti ne samo školskim priborom već i besplatnim udžbenicima koji su ujedno i najveća rujanska stavka.


Najjeftiniji komplet udžbenika za učenike prvih razreda osnovne škole košta 560 kuna, a s rastom djeteta raste i ta stavka pa će roditelji osmaša samo za knjige morati izdvojiti i do 1.200 kuna, dok se kućanstva sa srednjoškolcima moraju pripremiti na trošak i do dvije tisuće kuna.


Nije svima isto


Kada se tim iznosima doda i trošak školskog pribora, roditelje bez obzira na starost djeteta čeka trošak od nekoliko tisuća kuna, a najveći udar podnose roditelji prvašića kojima treba doslovce sve. Knjige, bilježnice, školski pribor i torba trošak su od najmanje dvije tisuće kuna i to ukoliko se biraju cijenom skromnije potrepštine, a da od odjeći i obući spomena nema.




Međutim, nije svima isto, a kada su u pitanju roditelji Rijeke i okolice najbezbolnije će proći oni s kostrenskom adresom, jer Općina Kostrena jedina u svom proračunu izdvaja novac za udžbenike i školski pribor srednjoškolaca ne pitajući za primanja roditelja. Svaki će kostrenski srednjoškolac tako u novu školsku godinu krenuti s poklon bonom u iznosu od 600 kuna za nabavku udžbenika i školskih potrepština.



Za razliku od okolnih općina i gradova koje će u većoj ili manjoj mjeri pomoći dijelu ili svim školarcima bez obzira na prihode njihovih kućanstava za učenike s riječkom adresom jedino su bitni socijalni kriteriji, jer u protivnom neće dobiti baš ništa. Roditelji riječkih školaraca financijski udar početka školske godine mogu umanjiti samo vlastitim snalaženjem i nabavkom rabljenih udžbenika, a prema projekcijama Grada Rijeke pravo na besplatne udžbenike ove će godine ostvariti oko 1.200 učenika osnovnih škola, za što je u proračunu Grada osigurano 450 tisuća kuna.


Korisnici poklon bonova za udžbenike imaju obvezu vraćanja udžbenika, kako bi se isti mogli koristiti i ove školske godine stoga je planiran nešto manji iznos vrijednosti poklon bona s obzirom da će se moći koristiti udžbenici kupljeni prošle godine. Poklon-bon za preuzimanje rabljenih školskih knjiga te novih školskih knjiga izdavat će se u iznosu od 250 do tisuću kuna ovisno o socijalnom uvjetu koje dijete ili kućanstvo zadovoljava.


Pravo na poklon bon imaju osnovci koji ostvaruju pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, udomljeno dijete, dijete iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb ili iz kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva. Cenzus za dvočlano kućanstvo 2.900 kuna, tročlano kućanstvo 3.900 kuna, četveročlano kućanstvo 5.000 kuna, a za brojnija kućanstva plus 700 kuna za svakoga dodatnog člana.



Kako se ukupan broj srednjoškolaca u Kostreni kreće oko 160, u proračunu je rezervirano 100 tisuća kuna za tu namjenu. Pored toga svi učenici OŠ Kostrena će dobiti besplatne udžbenike, jer na nivou škole organizirana je podjela udžbenika starijih generacija mlađima, a udžbenike koji više nisu za daljnju uporabu Općina Kostrena zamijenit će nabavkom novih.


Učenici će svoje komplete knjiga preuzeti prvog dana škole, a za sve korisnike programa socijalne skrbi nabavit će se i radne bilježnice te mape do punog kompleta prema zahtjevu škole. Također, učenici koji školu pohađaju izvan Kostrene mogu ostvariti pravo na refundaciju troškova udžbenika. Ni tu nije kraj darežljivosti Kostrene, jer učenici prvog razreda osnovne škole na prvi dan škole dobit će poklon bon u iznosu 300 kuna kojeg će moći iskoristiti za školske potrepštine u knjižarama.


Za razliku od Kostrene druge općine i gradovi nisu tako široke ruke, a sljedeća po darežljivosti je Općina Viškovo. Ta Općina nagrađuje učenike koji su u svih osam godina osnovne škole postigli odličan uspjeh, te učenike generacije 2015./2016. godine s prebivalištem na području Općine Viškovo. Pod tom se odredbom smatra da se ne nagrađaju samo učenici Osnovne škole »Sveti Matej«, već i učenici koji pohađaju osnovne škole u drugim jedinicama lokalne samouprave.


Za sve odlične učenike koji pohađaju osnovne škole van Općine Viškovo. Nagrade su financijske prirode i iznose 3 tisuće kuna za učenike generacije i 1.500 kuna za učenike koji su postigli odličan uspjeh u svih osam godina osnovne škole. One najmlađe, buduće prvašiće koji će u školskoj godini 2016/2017. pohađati prvi razred osnovne škole, a imaju prebivalište na području Općine, Viškovo daruje poklon paketima sa školskim priborom nužnim za početak školovanja, bez obzira na socijalni status i koju su školu upisali.


Poklon bonovi


Na poklon bon i to u vrijednosti od 500 kuna mogu računati i svi roditelji prvašića s adresom u Općini Jelenje, a pored toga roditelji osnovaca svih uzrasta u toj Općini ne moraju se zamarati s cijenama kompleta užbenika, jer dobit će ih besplatno. Jednako darežljiva je i Općina Klana koja će također svim svojim osnovcima darovati udžbenike, a prvašićima i poklon bonove, a ukupno će se za te bonove iz proračuna izdvojiti 7.500 kuna.



JELENJE


Besplatni udžbenici, poklon bon 500 kn prvašićima


KLANA


Osnovcima udžbenici, prvašićima poklon bonovi


ČAVLE


Prvašićima poklon bon 300 kuna, besplatni udžbenici po socijalnom kriteriju


BAKAR


Poklon bon prvašićima 250 kuna, besplatne knjige socijalno najugroženijima


KASTAV


Poklon bon prvašićima


KRALJEVICA


Paket školskih pribora za prvašiće, sufinanciranje udžbenika po socijalnom kriteriju



I u Općini Čavle roditelji prvašića mogu računati na financijsku pomoć za kupnju školskog pribora i to u visini od 300 kuna, kolika je vrijednost poklon bonova koji će se podijeliti svim prvašićima. No, na besplatne udžbenike mogu računati samo korisnici socijalne skrbi, dok će svi ostali morati put knjižara.


Slično će proći i roditelji bakarskih školaraca, jer i prvašići Grada Bakra školovanje će započeti s poklon bonom u iznosu od 250 kuna, dok na besplatne udžbenike ne mogu računati. No, pomoć će ipak stići socijalno najugroženijima i to na način da će obitelji s jednim školarcem, koje su korisnici socijalnog programa, dobiti tisuću kuna u gotovini, obiteljima s dvoje školaraca bit će uplaćeno 1.800 kuna, a obiteljima s troje školaraca 2.400 kuna. Pored toga obiteljima koje imaju trećeg školarca bez obzira na socijalni status bit će isplaćeno 1.500 kuna.


Na pokon bon mogu računati i prvašići Grada Kastva, koji je za tu namjenu u proračunu osigurao 20 tisuća kuna, u Gradu Kraljevici kažu pak kako će svakog prvašića dočekati s poklon paketima školskog pribora, dok kupnju udžbenika sufinanciraju samo prema socijalnim kriterijima.