Gospodarska suradnja

Tridesetak riječkih tvrtki želi jaču poslovnu suradnju sa Srbijom

Ivor Balen

Na poslovnom forumu predstavnici iz Slovenije, BiH, Italije, Mađarske i Srbije  / snimio  R. BRMALJ

Na poslovnom forumu predstavnici iz Slovenije, BiH, Italije, Mađarske i Srbije / snimio R. BRMALJ

Tijekom foruma što će se 20. listopada održati u Opatiji, bit će potpisan Sporazum o suradnji između HGK Županijske komore Rijeka i Privredne komore Beograd



 Tridesetak riječkih tvrtki zainteresirano je za čvršću poslovnu suradnju sa Srbijom, posebno kolegama iz Beograda. U organizaciji HGK – Županijske komore Rijeka, u petak, 20. listopada, u Opatiji i Rijeci održat će se Regionalni poslovni forum na kojem će sudjelovati predstavnici komora iz Slovenije, BiH, Italije, Mađarske i Srbije.


– Razgovarat će se o prekograničnoj suradnji i europskim projektima. Ustanovit ćemo koji su zajednički izazovi i projekti kojima se oni mogu rješavati, kaže viša stručna suradnica u HGK – ŽK Rijeka Elizabeta Margitić Mihelec.



U povodu poslovnog foruma u Rijeci će se, u hotelu Continental, od 15. do 21. listopada održati i Dani Skadarlije, poznate boemske četvrti u centru Beograda. Kako je istaknuo direktor hrane i pića Continentala Dalibor Maletić, gastro ponudu osmislio je čuveni beogradski restoran Tri šešira, uz što će se »konzumirati« i starogradska glazba. Predviđena su dva menija (145 i 225 kuna), a na njima su duvan čvarci, zlatiborski kajmak, leskovački uštipak, pirotska peglana kobasica, teleća čorba, manastirska piletina…





Tijekom foruma će biti potpisan Sporazum o suradnji između ŽK-a Rijeka i Privredne komore Beograd. Po završetku plenarnog dijela skupa krenut će poslovni susreti predstavnika hrvatskih i srpskih tvrtki, za koje je do sada potvrđeno sudjelovanje 30-ak gospodarstvenika iz Primorsko-goranske županije. Među njima su poznata imena kao što su Pivka, Luka Rijeka i GP Krk, ali i manje poznata poput proizvođača sokova Art of Juice ili eteričnih ulja Dea Flores.


– Za početak 2018. planiramo uzvratni posjet, kada će delegacija iz Rijeke i Opatije ići u Beograd – rekla je Vita Dujmović, direktorica ŽK-a Rijeka.


Predstavništvo HGK-a u Srbiji osnovano je 2001. godine, ali je 2013. godine prestalo djelovati, da bi ponovo počelo raditi odnedavno. Prva tema na forumu bit će uloga i značaj tog predstavništva, o čemu će govoriti njegov direktor od 2003. do 2013. godine Goran Masnec i sadašnji direktor Pero Mijakić. U večernjim satima nakon foruma održat će se poslovna VIP večer u kristalnoj dvorani hotela Royal u Opatiji.


– Očekujemo dolazak svih kojima je interes širenje na zajedničko tržište te uspostava puno dobrih i korisnih kontakata – rekao je Ivan Sarajlić, voditelj korporativnih komunikacija Milenij hotela.


Dodatni mamac dolasku bit će glavni »režiser« večere, sada već legendarni kuhar Stevo Karapandža.