Nastavljen običaj

Tridesetak hrabrih zaplivalo u hladnom moru na Pećinama: ‘Svake nas je godine sve više’

Sanja Gašpert

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Svake godine nas je sve više, prve nas je bilo šesnaest, sve muškarci, prošle godine 25 s tri žene, a ove godine nas je tridesetak, kaže inicijator akcije Josip Povrženić



RIJEKA Grupa Riječana, njih tridesetak, po treći je put obilježila početak Nove 2017. godine zajedničkim kupanjem u moru, jučer točno u podne na plaži kupališta hotela Jadran u Rijeci. Zimski kupači i ove su se godine pridružili akciji koju je 2015. godine pokrenuo Josip Povrženić.


– Svake godine nas je sve više – prve, 2015. godine bilo nas je šesnaest, sve muškarci, prošle godine dvadeset i pet s tri žene, a ove godine nas je tridesetak, možda i više jer su neki kasnije stigli, ali s desetak žena. Veseli nas što nas je sve više, a posebice jer nam se u većem broju pridružuju i žene. Ove godine iznenadili su nas i neki kupači iz drugih dijelova Hrvatske, pa nam se tako pridružio kupač iz Buzeta, ali i kupačica iz Valpova, koja radi kao prodavačica na božićnom sajmu na Korzu. Također, veseli nas i sve veći broj promatrača koji nas dolaze gledati, a neki od njih su nam se od promatrača pridružili u kupanju. Ove nam je godine i vrijeme ljepše, toplije je, temperatura mora je veća nego prijašnjih godina, a toplije je i vani, kazao je Povrženić, koji se, kao i nekolicina kupača s kojima je jučer iz mora poželio sretnu Novu godinu, kupa svih 365 dana u godini.



– Kupam se svaki dan, bez obzira na vrijeme i nisam jedini. Nemam nikakve zdravstvene posljedice zbog toga. Što se tiče ovog novogodišnjeg kupanja, pokrenuli smo ga kako bi promicali sportski duh i zdrav život, a to je danas tradicija koja je postala novogodišnja gradska atrakcija, ali i medijska zanimljivost. Ima nas dosta koji se kupamo svaki dan, a veliki broj njih skoro svaki dan. Mislim da bismo od sljedeće godine trebali uvesti neke nove sadržaje kao popratne aktivnosti kupanju, posebice za promatrače, istaknuo je Povrženić, koji je ovom prigodom uputio poziv svima zainteresiranima i za novogodišnje kupanje u 2018. godini.




U događanje se i ove godine uključio Hotel Jadran, koji je kupačima osigurao garderobu i topli napitak.