Riječko brodogradilište

Trgovački sud u Rijeci odgodio ročište za 3. maj za 26. rujna; Kučan: ‘Prvi korak bit će ugovaranje nastavka gradnje broda s Kanađanima’

Hina

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Do 29. kolovoza treba se pronaći model nastavka deblokade računa Brodogradilišta 3. maj, isplate zaostalih plaća radnicima te s naručiteljima nedovršenih brodova u riječkom brodogradilištu utvrditi način njihova dovršetka i plaćanja.



RIJEKA Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju odgođeno je za 26. rujna, odlučio je u četvrtak Trgovački sud u Rijeci. Odluku je donijela sutkinja Ljiljana Ugrin.


Dogovoreno je da se u Ministarstvu gospodarstva do 29. kolovoza utvrdi model financijske konstrukcije i drugih preduvjeta za nastavak proizvodnje.


Do 29. kolovoza treba se pronaći model nastavka deblokade računa Brodogradilišta 3. maj, isplate zaostalih plaća radnicima te s naručiteljima nedovršenih brodova u riječkom brodogradilištu utvrditi način njihova dovršetka i plaćanja.




Direktor Brodogradilišta 3. maj Edi Kučan kazao je da su prvi koraci ugovaranje nastavka gradnje broda za prijevoz rasutog tereta s kanadskim naručiteljem Algoma, a da su već pokrenuti razgovori s potencijalnim isporučiteljima materijala za gradnju, kako bi se zadovoljio rok koji kupac traži.


Uz taj brod, na navozu je drugi, za prijevoz rasutog tereta, ali za 25 metara dulji od prvoga za istog naručitelja. Njegov dovršetak je vezan uz isporuku prvog broda, odnosno nastavilo bi ga se graditi i kupac bi ga preuzeo ako se prva gradnja obavi u dogovorenom roku, a otvorena je mogućnosti gradnje i trećeg broda u seriji u tom slučaju, rekao je Kučan.


U opremnoj luci je još jedan brod za prijevoz automobila i brodova a u pulskom Uljaniku je četvrti nedovršeni brod 3. maja, koji će se pripremiti za tegljenje i povratak u Rijeku, najavio je Edi Kučan.


Na novinarsko pitanje ima li dovoljno kapaciteta i radnika u 3. maju za ove zadaće, odgovorio je potvrdno te dodao da se razgovara s ljudima koji su otišli raditi u inozemstvo, a voljni su se vratiti živjeti s obiteljima i raditi u Rijeku.


No, njima je potrebno osigurati egzistenciju isplatom plaća, naveo je. Kako je kazao, u 3. maju je sad 752 radnika, od čega oko pola u proizvodnji. Upitan bi li 3. Maj bio spreman uskočiti u obnovu broda »Galeb«, Kučan je rekao da je svaki posao gdje se može zaraditi bilo koju lipu spreman preuzeti.


Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak kazao je da je odluka o odgodi ročišta donijeta na temelju odluke Vlade o spremnosti uključenja u proces pokretanja proizvodnje u brodogradilištu 3. maj, neposredno prije zakazanog ročišta na riječkom Trgovačkom sudu.


Pred nama je puno posla, priprema sveobuhvatne dokumentacije i prijedloga akata kako bi Vlada mogla donijeti odluku o uključenju, rekao je. Obrazložio je da to uključuje nastavak razgovora s brodovlasnicima naručiteljima, od kojih su dobili pisma interesa s okvirnim cijenama i rokovima. Slijede detaljni razgovori i draftiranje ugovora, razgovori s kooperantima i dobavljačima te Upravom 3. maja, naveo je.


»Moramo utvrditi ima li prostora da i drugi dionici procesa na sebe preuzmu dio tereta, kako bi prema Europskoj komisiji pokazali da Vlada nije jedina koja sudjeluje u tome, nego da je to zajednički projekt«, naglasio je pomoćnik ministra.


Sindikalist i predsjednik Nadzornog odbora Brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić ustvrdio je da su odluka Vlade i odluka o odgodi ročišta dobar temelj za nastavak proizvodnje u 3. maju. S ministarstvom gospodarstva i tvrtkom Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod imamo otvorenu komunikaciju oko deblokiranja računa 3. maja te im se zahvaljujemo na dosadašnjoj podršci, razgovara se s Ministarstvom gospodarstva o modelima isplate zaostalih plaća radnicima, a očekuje se da se u sljedećih desetak dana dovrše ugovori s naručiteljima, rekao je.


Radnike je pozvao na još malo strpljenja, dok se ne utvrdi način isplate plaća. Izrazio je uvjerenje da će se sve dogovoreno obaviti u roku te istaknuo da je u 3. maju dovoljno radnika za nastavak gradnje brodova.


Sindikalist Predrag Knežević izrazio je zadovoljstvo odlukom o odgodi i mogućim nastavkom proizvodnje. Vjerovali smo u dobre vijesti , kazao je. Dalibor Čupković iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije ustvrdio je da je borba urodila plodom te da od danas kreće nešto novo u 3. maju.


»Za nastavak proizvodnje smo se zalagali cijelu proteklu godinu dana, a do toga je trebalo doći i ranije, jer bi manje ljudi otišlo i imali bi više kapaciteta«, rekao je.Naveo je da od Vlade očekuje još malo podrške, izdavanje jamstava i pomoć oko deblokiranja računa, jer, kako je kazao, »dovoljno smo sposobni da sami napravimo brodove«.