Svjedočanstvo povijesti

Transparent trećemajca Igora Zenka “Radim za ku..c. Štrajkam za dva…” završio u fundusu muzeja

P. N.

Foto Hrvatski povijesni muzej

Foto Hrvatski povijesni muzej

Da bi se nešto promijenilo, Vlada i Sabor moraju se početi bojati naroda, kaže Igor Zenko



RIJEKA Odabrani transparenti trećemajaca i uljanikovaca s velikog prosvjeda, što je na zagrebačkom Markovom trgu održan u ponedjeljak, postali su dio bogatog fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja, koji broji preko 300.000 predmeta.


U ponedjeljak ujutro 400 radnika pulskog Uljanika i oko 500 radnika riječkog Brodogradilišta 3. maj krenulo je prema Zagrebu. Po dolasku, s Trga Bana Jelačića uputili su se pješke prema Markovom trgu, noseći brojne transparente i skandirajući „Ne damo 3. maj!”, „Ne damo Uljanik!”, „Uprava odlazi!”.


Na sastanku predstavnika Štrajkaškog odbora s Vladom, koji je potrajao više od sat vremena, radnicima su obećane dvije plaće i restrukturiranje. Radnici će u štrajku, koji je počeo 22. kolovoza, ostati do isplate plaće za srpanj, a svi se nadaju da bi ta plaća mogla biti isplaćena u petak.




Prosvjed su popratili stručnjaci Hrvatskog povijesnog muzeja, koji su sve dokumentirali fotografijama. Radnici Zvonko Frimmel iz Uljanika i Igor Zenko iz 3. maja darovali su svoje transparente muzeju.


– Darovani transparenti s natpisima „Nedamo Uljanik”, „Nećemo u Irsku” i „Radim za kurac. Štrajkam za dva. Smrt državi i kapitalizmu” predstavljaju svjedočanstvo jednog segmenta hrvatske povijesti i postali su dio našeg muzejskog fundusa. Zahvaljujemo im na njihovim darovanjima, poručili su iz Hrvatskog povijesnog muzeja.


Foto Hrvatski povijesni muzej


Foto Hrvatski povijesni muzej



Trećemajac Igor Zenko, koji u riječkom brodogradilištu radi kao zavarivač već 12 godina, po mnogima je imao najzanimljiviji transparent tog dana: „Radim za kurac. Štrajkam za dva. Smrt državi i kapitalizmu”.


Jasminu Klariću iz Telegrama objasnio je da u 3. maju već osam mjeseci, zapravo, ne proizvode ništa. Sve stoji. Mislio je da ni nakon kašnjenja plaće neće biti prosvjeda u njegovom brodogradilištu.



„Ali, kad se dotakne dno ona, eto krene”, rekao je.


Unatoč transparentu, ne vjeruje da će kapitalizam u dogledno vrijeme prestati funkcionirati.


„Da bi se nešto primijenilo, oni se moraju”, rekao je, osvrčući se prema zgradi Sabora i Vlade, „početi bojati naroda”.