Propade kvorum

Tko SDP-u drži većinu u Gradskom vijeću? “HNS, pa ponekad Koljanin i Lista za Rijeku”

Tihana Tomičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Da je kolegica iz HSU-a Ljiljana Cvijetović bila na sjednici, da nije bila na službenom putu, tada sjednica ne bi bila prekinuta, i imali bi kvorum. A nasuprot je jedna posvađana ekipa bivšeg trećeg bloka, koja se udruži tek kad vide da mogu protiv nas, a inače ne čine jedinstvenu grupaciju



RIJEKA Nakon što su jučer SDP-ovci napali oporbu iz Gradskog vijeća Rijeke zbog rušenja kvoruma, otvorilo se pitanje tko zapravo čini većinu u gradskom parlamentu u ovom trenutku. Naime, za čuvanje kvoruma i održavanje sjednica zadužena je uvijek većina, a činjenica da je sjednica prekinuta zapravo bi moglo biti dokaz da SDP sa svojim partnerima zapravo i nema tu većinu.


Zato smo čelnike SDP-a Rijeke, predsjednika Marka Filipovića, potpredsjednika Vojka Brauta i vijećnika Aleksandra Buloga pitali za obješnjenje – tko je zapravo u ovom trenutku većina u Gradskom vijeću Rijeke.


– SDP ima većinu. Da je kolegica iz HSU-a Ljiljana Cvijetović bila na sjednici, da nije bila na službenom putu, tada sjednica ne bi bila prekinuta, i imali bi kvorum. A nasuprot je jedna posvađana ekipa bivšeg trećeg bloka, koja se udruži tek kad vide da mogu protiv nas, a inače ne čine jedinstvenu grupaciju, rekao je Filipović. No, mi smo inzistirali da pobroji koga smatra dijelom većine, pa su na to on i njegovi kolege rekli:


Tržnica, ali zbog Burića




– Tu je naša koalicija Rijeka za sve, dakle SDP i stranke partneri, potom tu je HNS koji trenutno ima predsjednika Gradskog vijeća kojeg smo i mi podržali, a od točke do točke, ovisno o argumentaciji, za naše prijedloge glasaju i drugi vijećnici, pa tako i neki nezavisni poput Marinka Koljanina, kazali su. Na pitanje kako stoji Lista za Rijeku, čiji vijećnici su također bili dio grupe koja je srušila kvorum, ali koji povremeno podržavaju prijedloge SDP-ove izvršne vlasti, kazali su:


– Koliko smo shvatili, neke prijedloge oni su spremni podržati, od točke do točke.



Članovi Kluba vijećnika Liste za Rijeku su najaktivniji i najredovitiji, kako u aktualnom tako i u prošlim sazivima, a odlučili su ne sudjelovati u pokušaju nastavka prekinute 11. sjednice Gradskog vijeća jer smatraju da nije dobro da o važnim točkama, poput odluke o zaduženju TD Energo, Gradsko vijeće odlučuje bez polovice vijećnika.Klub Liste za Rijeku će i nadalje odluke o svojim stavovima, od točke do točke, donositi neovisno o bilo kojoj drugoj političkoj grupaciji u Gradskom vijeću.


Na pitanje o tome da li je s HNS-om potpisan koalicijski sporazum otkako je većina bila izglasala smjenu Tihomira Čordaševa iz Akcije mladih, a za predsjednika je izabran HNS-ov Andrej Poropat, te što u tom sporazumu piše, SDP-ovci nisu odgovorili.


Zamoljeni da komentiraju riječi Hrvoja Burića da se Gradsko vijeće pretvorilo u gradsku tržnicu zbog kupovina vijećnika, Filipović je rekao da to može samo demantirati, dok je Braut zaključio da Vijeće jest postalo tržnica – ali zbog Burića i njegova rječnika.


Kako je poznato, nakon izbora prošle godine, većinu u Gradskom vijeću su držale stranke tzv. trećeg bloka, dakle Akcija mladih i Živi zid, Most, Lista za Rijeku i HNS, no u međuvremenu je na čelo Gradskog vijeća izabran HNS-ov Andrej Poropat, a treći blok je izgubio smisao i koheziju, te je praktički nestao.


Odgovoran gradski vijećnik


Sada su kvorum zajedno srušili HDZ, Most, Akcija mladih i Živi zid, Hrvoje Burić i Lista za Rijeku, dok su u gradskoj vijećnici bili ostali pripadnici SDP-ove koalicije te nezavisni Marinko Koljanin, ali to nije bilo dovoljno budući da je jedna vijećnica HSU-a izostala sa sjednice.


Nakon SDP-ovog istupa jučer ujutro, za komentar smo zamolili i nezavisnog Koljanina, koji nam je rekao:


– Imam privilegiju da kao vijećnik nisam ni u jednoj stranci, da zastupam građane, i jednako sam udaljen i od HDZ-a i od SDP-a. Oni premalo čine za građane, a previše za sebe i svoje članove. A otvoren sam podržati konstruktivne prijedloge svih 36 vijećnika, rekao je Koljanin. Govoreći o samom kvorumu na ovoj sjednici, rekao je da je on odgovoran vijećnik koji je svih 11 sjednica odslušao do kraja.


– Ponosan sam što sam ostao do kraja, i ne smatram se ni dijelom oporbe, ni pozicije, kao što sam ponosan i da je mojim amandmanom za KBC osigurano dva milijuna kuna, rekao je.