Edukativna šetnja

Tjedan upoznavanja groblja Europe: Za vječna počivališta na Kozali imućni nisu štedjeli

Ljiljana Hlača

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Obilazak groblja predvodila je riječka povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić koja je o odabranim kapelicama, mauzolejima govorila iz kulturološkog i arhitektonskog aspekta



RIJEKA Obilaskom 20 grobnih mjesta istaknutih riječkih obitelji na groblju Kozala započeo je Tjedan upoznavanja groblja Europe. Riječ je o međunarodnom događaju koji se obilježava u 22 zemlje i na 179 europskih grobalja, a koji drugu godinu organizira KD Kozala, poduzeće koje upravlja riječkim grobljima s ciljem upoznavanja odnosno valorizacije bogatstva riječkih vječnih počivališta.


Odaziv građana na ovaj događaj je bio dobar, a edukativnu šetnju predvodila je riječka povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić koja je o odabranim kapelicama, mauzolejima (riječ je o obiteljima poput obitelji Suppe, Kobler, Polech, Whitehead op.a) govorila iz kulturološkog i arhitektonskog aspekta. Za vječna počivališta na Kozali (koja uistinu ima što pokazati jer se prostire na površini od 110.000 metara četvornih) imućni nisu štedjeli, a mnoge primjerke odlikuje monumentalnost te pažljivo odabrani simboli, inače djelo ruku istaknutih majstora kao što su Ivan Rendić, Filibert Bazzariga, Giacomo Zammatia i slično.


I dok se direktorica KD Kozala, Nives Torbarina zahvalila svima onima koji su odlučili svoje slobodno vrijeme izdvojiti upravo za ovu svrhu, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar naglasio je da spomenuto groblje pokazuje društveno-političku svijest ondašnjih Riječana koji su odlučili izgraditi groblje koje će funkcionirati kao komunalno poduzeće te će se nalaziti izvan grada. Dodao je da Grad Rijeka brine o grobnoj baštini, te je do sada obnovio kapelicu Gorup i Manasteriotti.




– Na groblju Kozala može se toliko toga vidjeti; na jednom mjestu istaknuto je toliko različitih trendova u povijesnom, kulturnom ili arhitektonskom izrazu, naglasio je dalje Ivan Šarar.


U prvo su vrijeme Riječani zakapali svoje pokojnike na improviziranom groblju na Kalvariji, a od 1840. godine obavljaju se ukopi u ovalnoj vrtači na Kozali. Prvi su mauzoleje sagradile obitelji Adamić i Poglayen.


Govoreći dalje o nekim povijesnim činjenicama, Daina Glavočić istaknula je da potomci većine lijepih primjera grobnica danas više nisu živi ili ne žive u Rijeci pa ta djela postaju baština bez nasljednika. Apelirala je stoga na moguće nasljednike da započnu skrb o svojoj imovini, kako djela iznimne umjetničke i spomeničke vrijednosti ne bi propadala. Organizirana šetnja bit će upriličena još i danas s početkom u 18 sati. Okupljanje zainteresiranih je ispred odarnica na Kozali. Do kraja tjedna moguć je individualni posjet groblju.