Užurbani radovi

Tek je skidanjem oštećene skele postalo jasno kakva se tragedija izbjegla: Palo je barem 25 kvadrata zida

Vladimir Mrvoš

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina



RIJEKA Uz nešto manje gužve u gradu zbog manjeg broja vozila i pješaka, čemu je razlog bilo kišovito vrijeme s čestim prolomima oblaka, izvođač radova zagrebački Kamgrad nastavio je s uklanjanjem skele, oštećene u četvrtak u urušavanju zida objekta bivše pošte u rekonstrukciji u riječkoj Adamićevoj ulici.


Iako je stalno kišno vrijeme ispraznilo Korzo i okolne ulice i tek su rijetki prolaznici šetali gradom, na gradilištu »stare pošte« gdje se dogodilo građevinski incident, prvo urušavanje vanjskog zida, a zatim i skele – bilo je vrlo živo. Radnici su po velikoj kiši u florescentnim zaštitnim odijelima demontirali oštećenu skelu.


Već jučer oko podne u potpunosti je bila demontirana najproblematičnija i najoštećenija skela na koju se obrušio dio nosivog zida zgrade, po nekim procjenama oko 25 kvadrata i debljine pola metra. Tek kada je oštećena skela u potpunosti skinuta moglo se vidjeti o kakvoj se rupi na zgradi radi. Skidanjem kompletne oštećene skele postalo je puno vidljivije kakva se tragedija mogla dogoditi da je u trenutku urušavanja tog zida naišlo neko vozilo ili pješak.




Ako se ovakvim tempom nastavi sa skidanjem skele i saniranjem nastale štete, u prvom redu ne obazirući se na vremenske (ne)prilike i daljnim nastavkom radova, već do kraja današnjeg dana mogla bi osvanuti i novo postavljena skela.


Ponedjeljak će možda biti i dan kada će se normalizirati promet Adamićevom ulicom, jer se već u subotu normalizirao i rad okolnih prodavaonica koje su bile u zoni osiguranja policije i nije im se moglo priči zbog mogućeg nekontroliranog rušenja nagnute skele.


Kako saznajemo od glasnogovornika Rijeka prometa Danijela Frke, razmatra se da se obalom vozi u oba smjera, a »bajpasira« preko Splitske ulice.