Opravdano ulaganje u kvalitetu

TZ KVARNERA Što više zvjezdica, to bolje i dulje popunjeni

Biljana Savić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Obiteljski smještaj s 5 zvjezdica od siječnja do kolovoza bilježi porast od 38 posto, a u kolovozu 40 posto; kampovi najviše kategorije su u osam mjeseci i u kolovozu ostvarili jednak porast od 22 posto, dok su hoteli s 5 zvjezdica u osam mjeseci imali 4 posto više noćenja



RIJEKA Dosadašnji tijek turističke godine i dalje potvrđuje trend rasta popunjenosti u najvišoj kategoriji smještaja na Kvarneru – obiteljski smještaj sa 5 zvjezdica od siječnja do kolovoza bilježi porast od 38 posto, a u kolovozu 40 posto; kampovi najviše kategorije su u osam mjeseci i u kolovozu ostvarili jednak porast od 22 posto, dok su hoteli s 5 zvjezdica u osam mjeseci imali 4 posto više noćenja, kazali su na konferenciji za novinare primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov, naglasivši da ti podaci opravdavaju nastojanja Primorsko-goranske županije i TZ-a Kvarnera da zajedničkim inicijativama potaknu podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta.


Vjetrovit dana ne bi trebao "potjerati" turiste s Kvarnera / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Vjetrovit dana ne bi trebao "potjerati" turiste s Kvarnera / Snimio Damir ŠKOMRLJ



– Da bismo dalje rasli, moramo mijenjati strukturu i rasti u kvaliteti smještaja jer je kvalitetniji smještaj bio bolje i dulje popunjen. Želimo ostvariti veće prihode, širiti ponudu pa je neminovno i dalje ulagati u kvalitetu, graditi nove kapacitete, jer bez toga novi pokazatelji dolazaka i broja noćenja neće više biti spektakularni, kazao je Komadina.




Peršić Živadinov naglasila je da je Kvarner s istim brojem noćenja ostvario veće prihode.



Kolovoz u gradu Rijeci nastavlja s pozitivnim trendom porasta turističkog prometa. Rijeka u razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine bilježi porast turističkog prometa za 16 posto, ostvareno je 359.360 noćenja i 125.235 dolazaka, što je 9 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Inozemni turisti ostvarili su 104.422 dolaska, a domaći 20.813 dolazaka. U usporedbi s istim razdobljem 2018. godine, broj stranih dolazaka veći je za 8 posto, a broj domaćih dolazaka za 20 posto, poručuju iz TZ-a Grada Rijeke. Navode i da su najveći broj noćenja u Rijeci ostvarili državljani Njemačke i Italije, a evidentiran je i sve veći broj turista iz Mađarske, Poljske, Srbije, SAD-a, Francuske, Španjolske i Austrije.– Trend dobnih skupina nastavlja se i u kolovozu, pa turisti od 19 do 30 godina ostvaruju 27.592 noćenja, odnosno najveći udio od 24,85 posto u ukupno ostvarenim noćenjima. Vodeći u kategoriji smještaja i dalje je privatni smještaj na koji otpada 75.021 noćenje, odnosno 67,58 posto, a već tradicionalno slijede hoteli, hosteli te ostali objekti u nekomercijalnom smještaju.Riječko područje kontinuirano bilježi rast turističkog prometa na Kvarneru. Prosjek boravka turista porastao je na 3,8 dana.


– Nama je to strateški cilj i cijeli smisao održivog razvoja – da s manjim brojem dolazaka i podizanjem kvalitete, ostvarujemo bolje financijske rezultate, a na taj način sa smanjenim opterećenjem na destinaciju, uspijevamo očuvati i naš okoliš, kazala je Peršić Živadinov. Kako je kazala, Kvarner je u kolovozu ostvario 8 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja.



– Žao mi je da se to nije dogodilo ranije jer mi smo predlagali isti ovaj model unazad gotovo dvije godine, još od vremena ministrice Dalić, ali bolje ikad nego nikad. S obzirom na vlasničku i upravljačku strukturu, taj model do sada očito nije imao tko provesti. Drago mi je da je kolega Edi Kučan prihvatio odgovornost, Kučan i financijska direktorica Mihaela Načinović uspješno su razradili model koji dokazuje poslovnu i financijsku održivost trećemajskog sustava. Radujem se zajedno s radnicima »3. maja« s kojima smo bili zajedno svo ovo vrijeme i vjerujem da će uspješno dovršiti brodove i da će doći do faze preuzimanja od strane strateškog partnera te sigurnije budućnosti brodogradilišta, kazao je Komadina.



– Nastavlja se pozitivan trend sustavnog porasta turističkih rezultata na Kvarneru u posljednjih 10 godina. Usporedbe radi, u 8 mjeseci ove godine u odnosu isto razdoblje 2010. godine, ostvaren je rast od čak 45 posto više noćenja. U odnosu na prethodnu godinu, u osam mjeseci 2019. godine ostvareno je 2 posto više dolazaka, dok je rezultat u noćenjima na razini prošle rekordne godine, kazala je Irena Peršić Živadinov i istaknula da su tijekom kolovoza sve kvarnerske subregije ostvarile dobre turističke rezultate i zabilježile poraste u dolascima i noćenjima. Kako je kazala, u razdoblju od siječnja do kolovoza najsnažniji rast dolazaka, i to 9 posto u dolascima i 14 posto u noćenjima, ostvarilo je riječko područje, a slijede je Opatijska rijvijera i otok Krk. U hotelima je tijekom kolovoza ostvareno 4 posto više noćenja, a popunjenost hotela bila je čak 96 posto, odnosno 30 dana. Kampovi su ostvarili 4 posto, a obiteljski smještaj 1 posto više noćenja u odnosu na kolovoz prošle godine.