Dan planetarija

TVOJ PLANETARIJ! TVOJ GRAD! Sveti Križ – polazna postaja za putovanja beskrajem Svemira

Andrej Petrak



RIJEKA Za sve Riječane koji sanjaju o dalekim putovanjima Svemirom polazna postaja zadnjih devet godina je Astronomski centar Rijeka. U jedinom digitalnom planetariju, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji, protekle je subote održan cjelodnevni program obilježavanja Međunarodnog dana planetarija. Brojni posjetitelji mogli su se upoznati o tome što su planetariji i čemu oni služe, ali i osvijestiti se o nizu drugih zanimljivih tema, poput svjetlosnog onečišćenja, na koji su prvi upozorili astronomi diljem svijeta, a negativno utječe na sve građane. Uostalom, nikome nije u interesu da planetariji postanu muzeji tamnog noćnog neba, o čemu se svake godine u Astronomskom centru Rijeka progovara tijekom Svjetskog tjedna tamnog neba.


Svemirska pričaona


– Međunarodni dan planetarija manifestacija je koja se u svijetu obilježava od 1995. godine pod sloganom: »Your Planetarium! Your City! Your Country!«, odnosno »Tvoj planetarij! Tvoj grad! Tvoja država!«. Održava se u organizaciji Međunarodne udruge planetarija, čiji je član od samog otvorenja, 2009. godine, i riječki planetarij, odnosno Astronomski centar Rijeka, koji djeluje u okviru gradske tvrtke Rijeka sport. Mi smo se u tu manifestaciju uključili odmah 2010. godine i tako prvi put u Hrvatskoj promovirali i obilježili Međunarodni dan planetarija. Program obilježavanja Međunarodnog dana planetarija obilježavamo već deveti put zaredom. Doista se trudimo iz godine u godinu osmisliti program koji će istaknuti određene teme – objašnjava Andrea Cvitan iz Astronomskog centra Rijeka.


Ove godine kao tema u prvi je plan stavljena: naracija. Narativna tema obilježila je i jutarnji i večernji dio programa. Jutarnji je program bio prije svega namijenjen djeci i zainteresiranim roditeljima. Zahvaljujući suradnji s Udrugom za promicanje dobrobiti djece Portić i njihovim tetama pričalicama tijekom jutra čitale su se dječje priče, u okviru programa Svemirska pričaona, koji je bio besplatan za sve posjetitelje. Svemirska pričaonica pričala je priču o djevojčici Danici, koja u svojim snovima prepoznaje zvjezdano nebo. Ništa manje snen za okupljene mališane nije bio odlazak u planetarij, gdje su kroz Zvjezdanu igru, projiciranoj na osmometarskoj kupoli, imali priliku naučiti abecedu zvijezda. Konkretnije, naučili su što to svijetli na nebu, a ujedno su, pod stručnim vodstvom djelatnika Astronomskog centra mogli prepoznati zvjezdana i nebeska tijela. Najmlađim posjetiteljima bila je namijenjena i projekcija simpatičnog animiranog filma Putovanja male zvijezde. Gledatelji su, slijedeći avanture male zvijezde, usput mogli naučiti razliku između zvijezda i planeta.


Zvijezdani stihovi


Temom naracije bio je protkan i večernji dio programa u kojem je prisutne oduševila cijenjena astrofizičarka i popularizatorica znanosti, ali i spisateljica poezije, Rajka Jurdana Šepić. Ona je posjetitelje provela ljepotama Svemira tijekom polusatnog glazbenog i poetskog performansa pod nazivom Zvjezdani stihovi i svemirski pejsaži. Uz glazbenu podlogu Ivice Vrkića, Rajka Jurdana Šepić posjetitelje je počastila svojim stihovima, ali i tekstovima hrvatskih i međunarodni pisaca, sve u inspirativnom ambijentu, pod velikom kupolom jedinog digitalnog planetarija u Hrvatskoj.Večernji je program bio posvećen i svjetlosnom onečišćenju, ali i ljepotama noćnog neba. Na tu temu održane su projekcije filma Potraga za tamom te interaktivni show program 10 naj zviježđa, tijekom kojeg su gledatelji imali priliku saznati što se to sve može vidjeti na noćnom nebu sjeverne nebeske polutke.Paralelno s ovim događanjima posjetitelji su mogli pogledati izložbu dječji radova polaznika riječkih dječjih vrtića i osnovnih škola, pod nazivom »Planetarij u dječjim rukama i mašti«, kao i slike umjetnika Borisa Madrešića. U predprostoru planetarija bilo je moguće pogledati i prezentaciju »making off« sinhronizacije filmova te glazbenih spotova, koji su dosad snimljeni u prostorima Astronomskog centra Rijeka.

Odgođena Astrognozija




Loši vremenski uvjeti nisu pogodovali predviđenom programu Astrognozija, orijentacije po noćnom nebu, kojim je u parku ispred Astronomskog centra na Sv. Križu trebao biti zaključen ovogodišnji program obilježavanja Međunarodnog dana planetarija. No, ništa zato, svi oni koji su zainteresirani za ovakvo događanje, mogu u tome uživati u Astronomskom centru Rijeka praktički svakoga tjedna. Članovi Akademskog astronomskog društva Rijeka održavaju programe u Zvjezdarnici planetarija svake subote uvečer, a ulaznica iznosi popularnih deset kuna. Uzme li se u obzir da se tijekom tjedna u digitalnom planetariju održava niz projekcija filmova, sinhroniziranih na hrvatskih jezik te popularnih interaktivnih show programa, zaista nema razloga da se s Astronomskim centrom Rijeka i ljepotama noćnog neba ne upozna i izvan ovakvih, među riječkom publikom svih dobnih skupina dobro prihvaćenih, jednodnevnih programa obilježavanja Međunarodnog dana planetarija.