U Gradskoj vijećnici

TRIBINA O REFERENDUMSKOJ INICIJATIVI Ustavni sud mora intervenirati kada se krše manjinska i ljudska prava

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

»Izborni sustav treba sveobuhvatno mijenjati, a ne parcijalno i ne na način kako je to zamislila referendumska inicijativa koja traži promjenu samo tri detalja koji su rezultat aktualnih zbivanja, odnosno činjenice da manjinski zastupnici podržavaju vladu«, ocijenila je Barić



RIJEKA – Naš izborni sustav je nesumnjivo loš i treba ga reformirati. Izborne jedinice su neustavne, a što je utvrdio Ustavni sud. Nažalost, političke elite ne čini ništa kada je riječ o njegovom reformiranju. Sada nam se događa referendumska inicijativa u čijoj je biti manipulacija i cilj je ograničenje manjinskih prava, ocijenila je profesorica Ustavnog prava Sanja Barić na tribini koju su organizirali Ogranak umirovljenih novinara PGŽ-a i Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva Rijeka u Gradskoj vijećnici na Korzu 16.


Profesorica Barić zapitala se zbog čega se referendumskom inicijativom želi smanjiti broj predstavnika nacionalnih manjina, a ne dijaspore, upozorivši da se stvaraju dvije kategorije saborskih zastupnika na način da se jednima onemogućuje glasovanje o proračunu i vladi. »Izborni sustav treba sveobuhvatno mijenjati, a ne parcijalno i ne na način kako je to zamislila referendumska inicijativa koja traži promjenu samo tri detalja koji su rezultat aktualnih zbivanja, odnosno činjenice da manjinski zastupnici podržavaju vladu«, ocijenila je Barić. Ona je dodala da je demokracija ustavna demokracija, što znači da su svi ograničeni, odnosno demokracija nije sloboda bez ograničenja.


– Ustavni sud mora intervenirati kada je riječ o ljudskim pravima, odnosno pravima nacionalnih manjina jer su to nosivi zidovi našega društva. I da, Ustavni sud je za to nadležan. Vjerujem da će se Ustavni sud oglasiti nakon što dobije upit iz sabora o ustavnosti referendumskog pitanja, ali može to napraviti i bez toga, pojasnila je profesorica Barić.Profesorica Međunarodnog prava Vesna Crnić Grotić podsjetila je da je Hrvatska nakon što je ratificirala dva važna međunarodna ugovora preuzela obvezu štititi pripadnike nacionalnih manjina i manjinske jezike.




– Sve ono što bi smanjilo prava nacionalnih manjina je protivno preuzetim međunarodnim ugovorima, a međunarodni ugovori su iznad zakona. Kada bi prošla referendumska inicijativa, njihove nakaradne i nasilne mjere bitno bi narušile sustav i preuzete obveze Republike Hrvatske koja se obvezala jamčiti jednakost i nediskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina, naglasila je profesorica Crnić Grotić.Profesor Filozofskog fakulteta Nikola Petković zaključio je da je zabrinjavajuće da se građani još jednom moraju boriti za ono za što su mislili da je davno izboreno.