Drugo izdanje dječjeg Festivala

TOBOGAN Otvoren festival u sklopu Ljeta u prijestolnici: Parada divovskih kukaca kroz centar Rijeke

Filip Kušter

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Drugo izdanje dječjeg Festivala Tobogan službeno je otvoreno paradom divovskih kukaca uz glazbu i specijalne efekte, a nakon marširanja riječkim Korzom, zabava je krenula kod Exportdrva. Mnogobrojni okupljeni roditelji, djeca i slučajni prolaznici koji su se zatekli na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske imali su što vidjeti. Sedam divovskih kreatura povezanih s florom i faunom bilo je spremno i čekalo da krene u svoj pohod. Netom prije njihova polaska, ispred Malog salona na Korzu, kod prepoznatljive instalacije žutog tobogana, koji je naravno povezan sa samim Festivalom, trebalo se održati predstavljanje prvog tiskanog izdanja Magazina o stvaranju kulture za djecu »Brickzine«.



Zbog velike gužve i tehničkih poteškoća, predstavljanje je odgođeno za neku drugu priliku, iako je glavni urednik Kristian Benić bio spreman i još jednom napomenuo kako su u nastanku magazina sudjelovali i djeca i odrasli, ali kako je primarno namijenjen mlađim generacijama. Neformalno predstavljanje ipak se desilo pošto je u kratkom roku podijeljeno i razgrabljeno nekoliko desetaka primjeraka časopisa, s obzirom na to da su mnogi bili zainteresirani što je u njemu toliko kulturno, interesantno i jedinstveno.



Ono što su svi čekali je »oživljavanje« divovskih mrava, pauka i skakavaca. Za njihove pokrete zaslužna je inovativna umjetnička skupina Sarruga iz Barcelone, a u Rijeku su donijeli dašak prave ulične šetnje u maniri Špancirfesta. Nakon što su upalili svoje motore i glazbu, krenuo je pravi show uz baklje i dječje veselje što vide kukce u divovskom obliku.





Dobre vibracije, ambijentalna drum ‘n’ bass glazba, ples, urlici i smijeh nastavio se niz Korzo, koje su francuski majstori lutkari pretvorili u veliku igraonicu za djecu i roditelje. Spektakularno otvorenje završilo je dolaskom kod Exportdrva gdje su organizatori službeno otvorili Festival, a plesnjak za sve prisutne počeo je uz vinile DJ-a Smeđeg Šećera.



Otvorenje Festivala koji pruža djeci aktivne praznike u gradu tako je započelo na najbolji mogući način, a u sljedećih dvanaest dana događat će se razne radionice, filmske projekcije, glazbeni programi, urbane šetnje, plesnjaci i ostali sadržaji koji će biti namijenjeni djeci, ali će u mnogočemu sudjelovati i njihovi roditelji te svi zainteresirani.