Odgovorio na prozivke

Švorinić: Akterima političkog bordela Nikole Ivaniša izmiče tlo pod nogama

Damir Cupać

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Od nekada poštene i časne stranke napravili ste svoju i Obersnelovu prčiju, poručio je Švorinić Nikoli Ivanišu



RIJEKA Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić odgovorio je na prozivke PGS-a i IDS-a koji su ga optužili za konvertitstvo zbog podrške Hrvoju Buriću u drugom krugu gradonačelničkih izbora, ocijenivši da akterima političkog bordela Nikole Ivaniša izmiče tlo pod nogama.


– Riječ je o očitom skretanju pažnje javnosti s činjenice da je u gradu bezbroj gorućih problema na koje aktualna vlast nema pravi odgovor. Akterima Ivaniševog političkog bordela izmiče tlo pod nogama. Koliko se snažni osjećaju u Rijeci najbolje govori podatak da već drugi puta za redom na lokalnim izborima nemaju hrabrosti sami stati pred birače.


Na prošlim izborima su se sakrili iza Akcije mladih, a na ovima su donijeli samoubilačku odluku kojom trajno gube identitet nezavisnih riječkih regionalaca. Postali su SDP-ov privjesak.




Da bi stvar bila gora, ni u toj kombinaciji neće obnašati vlast jer su izgubili većinu u predstavničkom tijelu, naveo je Švorinić. A onda se obratio izravno Nikoli Ivanišu:


“Počasni predsjedniče PGS-a i njegovi sljedbenici, donijeli ste pogrešnu odluku, osramotili ste se pred novim gazdama kojima ste obećali 10 posto, a donijeli nulu, a sada se vadite odrađujući prljav posao. Od nekada poštene i časne stranke napravili ste svoju i Obersnelovu prčiju.


Od žestokih Obersnelovih kritičara preko noći ste postali veći Obersnelovci od Obersnela. Ali za to vam nije kriv ni Danko Švorinić ni Lista za Rijeku. Kriva je vaša pohlepa i pogrešne političke procjene”.


Švorinić je pojasnio da ne podržava sve što je Burić izgovorio ili napravio u svojoj političkoj karijeri, dodavši da je izbor na na biralištima vrlo jednostavan.


– Ili Obersnel ili Burić ili apstinencija. Svatko prema svojoj savjesti treba donijeti svoju odluku, a zanimljivo je da u PGS-u nisu osjetili potrebu komentirati SDP-ovu podršku Kerumu ili Ivaniševo obećanje Buriću da će ga podržati u eventualnom 2. krugu izbora 2013. godine kada je Burić još bio kandidat HDZ-a.


Konačno, od doskočice o konzervativnoj revoluciji odustao je i sam Obersnel i zaista je otužno gledati ljude bez ikakvog programa i stava koji se na jednim komunalnim izborima skrivaju isključivo iza ideologije. Na lokalnim izborima se ne bira ajatolah nego direktor grada, izjavio je Švorinić.


On se osvrnuo pojedinačno na sve sudionike PGS-IDS-ove presice.


– Tea Mičić Badurina je u Novom listu dva tjedna nakon izlaska Liste za Rijeku iz koalicije izjavila da se razgovori o dužnosničkim mjestima između SDP-a i regionalnog bloka još nisu vodili. S obzirom na opetovane tvrdnje da je razlog izlaska Liste za Rijeku iz razgovora mjesto zamjenika gradonačelnika, opravdano se postavlja pitanje lažu li Mičić i Ivaniš sada ili su lagali tada.


Ona je tijekom pregovora bila izrazito nezadovoljna činjenicom da Ivaniš s Obersnelom pregovara svima iza leđa i što je smisao pregovora postala namjera počasnog predsjednika Nikole Ivaniša da se ‘uguzi na mjesto predsjednika GV’ o čemu postoji relevantna pisana dokumentacija, kazao je Švorinić.


On je za raspad regionalnog bloka kao isključivog krivca naveo Ivaniša.


– On je iza leđa tri predsjednika stranaka s Obersnelom dogovorio prvo mjesto predsjednika GV pa potom mjesto zamjenika gradonačelnika. Izjave o aktualnom gradonačelniku prije i poslije ulaska u koaliciju ogledni su primjer konvertitstva o kojima bi se trebalo učiti u udžbenicima.


Nije sramota koalirati sa SDP-om, ali je sramota u šest mjeseci za 180 stupnjeva promijeniti ključne političke stavove i na zalazu političke karijere pljunuti na sve za što se zalagao od početka karijere pa do sada.


O kakvom se karakternom i ljudskom srozavanju radi dovoljno govori podatak da se tokom koalicijskih razgovora sam proglasio Obersnelovim poštarom i pred svjedocima nam prenio navodnu Obersnelovu ponudu za pročelničkim mjestom kako ne bismo napustili koaliciju.


Oskar Skerbec je dobar čovjek koji je nažalost pristao biti Obersnelov bulin i SDP-ov Talijan bez stava i jednokratnu uporabu.


Franjo Butorac pod stare dane doživio je tužnu sudbinu potrčkala koji za »počasnog predsjednika« odrađuje prljave poslove. Obećano mu je zauzvrat mjesto predsjednika Županijske skupštine, ali su ga sustigli rezultati prema kojima koalicijska lista neće imati većinu.


Za podršku će sada morati izmoliti ili Most u čijim redovima je Strenja Linić ili AM gdje ga čeka Bojan Kurelić, a oboje je pred desetak dana ničim izazvan proglasio patološkim lažljivcima. Ako ne uspije s njima, preostaje mu klečanje pred HDZ-ovim vratima kako bi se s njima dogovorio oko toliko željene fotelje, zaključio je Švorinić.