Veli grad na brege

Svečanom akademijom i dodjelom nagrada obilježena 20. godišnjica Grada Kastva

Andrej Petrak



Grupa 12, koju čini šestero cijenjenih kastavskih umjetnika: Branko Jani Kukurin, Saša Jantolek, Željan Pavić, Meri Trošelj, Marko Valjak i Mirna Marmilić svom gradu na Dan Grada Kastva darovala je izložbu u Galeriji Sv. Trojice. Kastavski umjetnici izložili su svoj hommage Ivanu i Vincentu iz Kastva, te njihovom poznatom »Plesu mrtvaca«, a kako je pojasnila voditeljica izložbenog programa Kastafskog kulturnog leta Jelena Milić, šestero umjetnika svako u svom osobnom stilu, stvorilo je narativ veze lokalne kulturne baštine i suvremenih društvenih tema.


– Ikonografski motiv »Plesa mrtvaca« u Srednjem vijeku nastao je kao reakcija na veliku epidemiju crne kuge, dok su umjetnici okupljeni u Grupu 12, ovu temu stavili u širi suvremeni društveni kontekst, osvrnuvši se na strahove koji postoje u današnjici, rekla je Milić.


 Jani Kukurin u ime Grupe 12 objasnio je kako se šestero umjetnika prije šest mjeseci dogovorilo da će bez obzira na individualne stilove, inspiraciju i teme kojima se bave, okupiti u zajedničku grupu, kako bi dali težinu likovnosti grada Kastva i poboljšali vidiljivost Kastva kao centra kulture u Hrvatskoj i regiji.





Gradonačelnik Lukanović posljednjih dvadeset godina ocijenio je »novim dobom Kastva«.


Investicije  20 milijuna kuna


– Te 1993. godine nismo znali kako će izgledati put i razvoj grada, ali možemo se s ponosom osvrnuti na sve što smo učinili u proteklih 20 godina, jer život u Kastvu raste, a naša sredina sve više buja. Kastav je 1991. imao nešto manje od šest tisuća stanovnika, a danas ih ima skoro duplo. Lani je rođeno 118 novorođenčadi, a broj djece smještenih u vrtiću porastao je s njih 50 1993. godine na 270 upisanih protekle godine, rekao je Lukanović.


Istaknuo je više jasnih ciljeva koje je Gradska uprava postavila ispred sebe u idućim godinama: izgradnju Ceste 233 do Belića, nove objekte škole i vrtića te novo groblje.



Na svečanoj akademiji odano je priznanje prvoj i dugogodišnjoj gradonačelnici od 1993. do 2005. godine Sonji Brozović Cuculić, njezinom nasljedniku u jednom mandatu Deanu Jurčiću, koji je sad već drugi mandat zamjenik gradonačelnika Ivici Lukanoviću, te svim dosadašnjim predsjednicima Gradskog vijeća: Branku Janiju Kukurinu, koji je tu dužnost obnašao od 1993. do 2001. godine, Ivi Mladeniću (2001.-2005.) te Daliboru Ćikoviću koji predsjeda Gradskim vijećem od 2005. godine do danas. Posebno priznanje za višedesetljetni rad odano je tajnici Grada Radojki Ravnić.



– Za izgradnju svih ovih objekata bit će potrebne milijunske investicije, no ciljevi koje smo postavili ispred sebe su realni i jasni. Uostalom, dobivanjem milijunskog IPARD-a za izgradnju kanalizacije dokazali smo da smo spremni za ovakve podvige. Ove godine osigurali smo 20 milijuna kuna investicija na području Kastva, a da za to nismo dirali gradski budžet. Istovremeno nemamo prirez, imamo zanemarivu komunalnu naknadu, ne naplaćujemo parking niti korištenje sportske dvorane. Smanjili smo građanima davanja u krizi i stvorili ravnotežu. Nismo smanjivali subvencije za školu niti udrugama, jer držimo se stava da koji kilometar ceste možemo izgraditi i druge godine, a ne želimo dirati u javne potrebe naših građana i postignuti standard društvenog života naše zajednice. Kastav je postao mjestom za ugodan život, a to će i ostati u idućim godinama, rekao je Lukanović koji je ponovio poziv na zajedništvo i slogu, pod starom krilaticom kastavske Čitalnice: »Složimo se!«.


Kastavcima su na ovoj vrijednoj obljetnici čestitali Željko Jovanović u ime Vlade, Marko Boras Mandić u ime župana, te načelnik Matulja Mario Ćiković u ime načelnika i gradonačelnika riječkog prstena i Liburnije. Pisma čestitke poslali su predsjednik Repubike Ivo Josipović, riječki nadbiskup Ivan Devčić, načelnica PU PG Senka Šubat i riječki gradonačelnik Ivica Lukanović. U prigodnom programu nastupili su Muška i Ženska klapa Kastav, te Glazbeno društvo Spinčići.