Press kolegij PGŽ-a

Sušačka gimnazija od 26. listopada napokon u jednoj smjeni

Tihana Tomičić

Edita Stilin, Petar Mamula, Marko Boras Mandić i Ljudevit Krpan / Foto: M. GRACIN

Edita Stilin, Petar Mamula, Marko Boras Mandić i Ljudevit Krpan / Foto: M. GRACIN

Ovih dana obilježavamo velike jubileje 390. godišnjice osnutka Prve riječke gimnazije i Prve sušačke gimnazije, za koju će se proslava održati 26. listopada, i od toga dana radit će u jednoj smjeni – najavila je Stilin



RIJEKA Županijska pročelnica za školstvo Edita Stilin najavila je da će od 26. listopada Prva sušačka gimnazija napokon početi raditi u jednoj smjeni.


– Ovih dana obilježavamo velike jubileje 390. godišnjice osnutka Prve riječke gimnazije i Prve sušačke gimnazije, za koju će se proslava održati 26. listopada, i od toga dana radit će u jednoj smjeni – najavila je Stilin. 


Objavila je i da je Županija i ove školske godine osigurala 600.000 kuna za produženi boravak učenika-putnika, većinom u školama Gorskog kotara, podsjetila je i da je iz EU fondova osigurano 10 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi, kao i 700.000 kuna za školsku shemu voća, povrća i mlijeka za učenike 24 osnovne i 15 srednjih škola, a prošlog tjedna potpisani su s državnim Fondom za zaštitu okoliša i ugovori za energetsku obnovu osam škola, te uskoro slijedi javna nabava za izvođače radova. 




Zamjenik župana Marko Boras Mandić objasnio je na redovitom press kolegiju namjenu sredstava u visini tri milijuna kuna koje je za primarnu zdravstvenu zaštitu Primorsko-goranskoj županiji dodijelila Vlada ugovorom koji je potpisan prošlog tjedna: Dom zdravlja na Krku dobit će novi rentgen, creska ambulanta novi ultrazvuk, a također će se urediti i prilazi ispostavama Domova zdravlja da bi bili dostupni invalidima. 


Boras Mandić je pohvalio Vladu i zbog činjenice da je za riječki Medicinski fakultet osigurala čak 37 milijuna kuna za poticanje centra izvrsnosti, razvoj imunologije i cjepiva. 


– Ovakvim mjerama naših stotinjak riječkih znanstvenika na tom fakultetu neće imati potrebe napuštati Rijeku ili Hrvatsku – rekao je Boras Mandić. 


Drugi zamjenik župana Petar Mamula najavio je podršku Županije za obilježavanje 300. godišnjice pravoslavlja u Rijeci.


– Dok se sa susjedima još pokušavaju liječiti bolne posljedice nedavnog rata, mi u PGŽ možemo pokazati pravac svima, pa i nacionalnim politikama, što doslovce znači »luka različitosti«, što je i slogan Europske prijestolnice kulture – rekao je. 


O EU sredstvima govorio je i pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan, koji je rekao da se u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja ulaže u edukaciju kadrova iz manjih gradova i općina o korištenju EU fondova, a također je krenula i izrada nacionalne razvojne strategije RH, koja se dugo čekala, također uz pomoć EU novca. 


– Svaki naš odjel provodi barem po jedan veliki EU projekt – rekao je Krpan.