Desetak projekata

Super-računalo Bura ulazi i u nastavu Odjela za informatiku

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Uz Grad Rijeku u projekt je uključen cijeli niz subjekata. Vrijednost projekta je 130 milijuna kuna, a Sveučilište u Rijeci na račun tog projekta dobiva 2 milijuna kuna



RIJEKA U svega osam mjeseci od kako je najjače super-računalo u regiji stavljeno u funkciju Bura je Sveučilištu u Rijeci donijela desetak različitih projekata, a neki od njih »teški« su i po nekoliko milijuna eura. Od ovog semestra, kaže prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Zlatan Car, riječko će super-računalo ući i u nastavu i to Odjela za informatiku.


– Na Buri se radi cijeli niz internih projekata, a najveći broj tih projekata provodi Odjel za biotehnologiju koji radi simulaciju rada lijekova. Iako će super-računalo od ovog semestra postati dio nastave već radimo u velikoj mjeri sa studentima, jer bit je da studenti nauče kako koristiti naprednu infrastrukturu, kaže prof. dr. Car.


Dodajući kako je riječko super-računalo uključeno u dva velika europska projekta u okviru Erasmus+ programa i to s velikim partnerima koji posjeduju nacionalne super-računalne centre poput Irske, Češke i Njemačke prorektor navodi kako se radi o projektu »High-performance Computing for Effective Innovation in the Danube Region« (InnoHPC) čija ukupna vrijednost iznosi milijun eura od čega se pedesetak tisuća eura odnosi na riječko Sveučilište.




– Riječ je o projektu čiji je cilj razviti virtualni inovativni laboratorijski prostor koji će omogućiti razvoj sustava na razini regije i to za privatni sektor kojem će se omogućiti korištenje sveučilišnih kompetencija i znanja, kao i infrastrukture i to za razvoj inovativnih proizvoda, navodi prof.dr. Car.


Drugi europski projekt u koji se Bura uključuje »Development and Implementation of System for Performance Evaluation for Serbian HEIs and System« (PESHES), a ukupna mu je vrijednost 2,3 milijuna eura. Riječkom bi Sveučilištu trebalo pripasti dvjestotinjak tisuća eura, a pregovori su trenutno u finalnoj fazi.


– Pored toga prijavili smo zajedno s dvadesetak hrvatskih pravnih subjekata i projekt »Centar kompetencija za pametne gradove« odnosno CEKOM za pametne gradove. To je projekt čiji je cilj prijenos znanja i infrastrukture u privredu, odnosno instrument za jačanje inovacijskog lanca vrijednosti i poticanje inovativnosti poslovnog sektora i njegovo povezivanje sa znanstveno-istraživačkim institucijama


. Uz Grad Rijeku u projekt je uključen cijeli niz subjekata. Vrijednost projekta je 130 milijuna kuna, a Sveučilište u Rijeci na račun tog projekta dobiva 2 milijuna kuna, navodi prorektor.