Energo

Sumnjiva ponuda korisnicima centralnog: ‘Ne potpisujte ništa bez potpisa više od pola vlasnika’

Marinko Glavan

Inicijativa Protiv skupog Energa – protiv novih podstanica   / snimio S. JEŽINA

Inicijativa Protiv skupog Energa – protiv novih podstanica / snimio S. JEŽINA

Predstavnici stanara bi u ugovorima s Energom morali precizno definirati sve troškove, kao i uštede koje će ostvariti ugradnjom novih podstanica



 Josip Kukuljan iz inicijative Protiv skupog Energa pozvao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnike stanara zgrada spojenih na Energov sustav centralnog grijanja na području Vojaka da ne potpisuju ugovore o ugradnji novih podstanica bez prikupljenih potpisa natpolovične većine suvlasnika. Kukuljan je predstavnike stanara također pozvao da u ugovorima s Energom precizno definiraju sve troškove, kao i uštede koje će ostvariti ugradnjom novih podstanica.


– Za potpis predstavnika suvlasnika Energo ne traži potpise natpolovične većine, a u Ugovoru stoji da za raskid Ugovora trebaju potpisi natpolovične većine. Nemojte u ime svih stanara donijeti odluku koja vam može nanijeti štetu, tražite Ugovor u kojem će biti podatak koliko će vam se smanjiti instalirana snaga, te na osnovi toga, za koliko će vam biti umanjena fiksna naknada. Tražite da u Ugovoru stoji sve što će vas zaštititi kao stanara i što će vam donijeti veću financijsku korist, poručio je Kukuljan predstavnicima stanara, podsjećajući da se ugovori o najmu novih podstanica koje Energo nudi potpisuju na rok od čak dvanaest godina.


Predizborna obećanja


Podsjećamo, Kirigin je za naš list kazao kako su suvlasnicima zgrada priključenih na Energov sustav na Vojaku ponuđene nove podstanice u najam, na rok od dvanaest godina, čime bi se smanjila instalirana snaga u zgradi te ostvarile uštede od prosječnih osam do osamnaest kuna po stanu mjesečno, ovisno o zgradi.




Moguće smanjenje cijene instalirane snage, koje je u našem listu najavio direktor Energa Sanjin Kirigin, prema Kukuljanovim riječima nije nikakva novost.


– Isto se najavljivalo prije osam mjeseci, u veljači ove godine, uoči lokalnih izbora, ali od predizbornih obećanja do danas ništa se nije dogodilo, osim što su u Energu najavu ponovili ovog puta s konkretnom brojkom. Najavljenih 17,40 kuna po kilovatu za fiksnu naknadu je dvostruko više od cijene koju plaćaju Zagrepčani ili Osječani, rekao je Kukuljan, osvrnuvši se i na izvješće o poslovanju gradskih komunalnih i trgovačkih društava koje je gradonačelnik Vojko Obersnel nedavno povukao s rasprave u Gradskom vijeću.


– U izvješću stoji da cijene u Zagrebu i Osijeku nisu usporedive s Energovim cijenama, jer je toplinska energija u tim gradovima nusprodukt proizvodnje električne energije, odnosno otpadna toplinska energija koja se u zimskim mjesecima koristi za grijanje stambenih zgrada. Na taj način, tvrdi Obersnel u izvješću, korisnici toplinske energije u Zagrebu i Osijeku imaju povlaštenu cijenu, a griju se na račun svih građana RH koji plaćaju električnu energiju.


Dosta šetnje


Tražili smo objašnjenje u HEP-u i dobili odgovor da HEP Toplinarstvo i Hrvatska elektroprivreda d.d. kao vladajuće društvo HEP grupe djelatnosti na tržištu toplinske energije u potpunosti obavljaju u skladu s propisima koji reguliraju energetski sektor u Republici Hrvatskoj. U tom smislu, krajnji kupci električne energije ne sufinanciraju troškove grijanja i potrošne tople vode krajnjim kupcima toplinske energije te se gubici HEP-Toplinarstva ne pokrivaju iz prihoda ostvarenih prodajom električne energije – kazao je Kukuljan.


Istaknuo je i kako glavni razlog za smanjenje broja prigovora u prošloj sezoni nije zadovoljstvo cijenom grijanja nego su, vjerojatnije, stanari izmoreni i razočarani.


– Njima je sigurno bilo dosta šetnje od Energa preko Brunate ili Tisana do Ministarstva energetike ili Here kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo dobivenim računom – zaključio je Kukuljan.