Čeka se

Sud još bez odluke na moguće novo pritvaranje Vere Begić: ‘Za koji dan, vidjet će se…’

P. N.

Foto Mateo Sardelin

Foto Mateo Sardelin

Na pulskom Županijskom sudu telefonski odgovaraju kako se još nije odlučivalo o žalbi ODO-a, jer „u spis se nisu vratile sve dostavnice, ali za koji dan, vidjet će se...”



RIJEKA Županijski sud u Puli-Pola još nije odlučio o žalbi pulskog Općinskog državnog odvjetništva o puštanju na slobodu SDP-ove riječke gradske pročelnice Vere Begić Blečić. ODO Pula još 17. rujna zatražio je vraćanje u pritvor pročelnice, koja je u noći s 15. na 16. kolovoza, vozeći u pijanom stanju i u krivom smjeru Istarskim ipsilonom izazvala tešku prometnu nesreću u kojoj je poginuo Igor Soldatić iz Umaga.


Uložili su žalbu na rješenje suca istrage, kojim je Vera Begić puštena na slobodu prije desetak dana. Sudac smatra da su pročelnici za pijanu vožnju suprotnom stranom ceste koja je završila tragedijom dovoljne određene mjere opreza, kako bi se osiguralo da ovo djelo ne ponovi. Da bi pravosudni rasplet priče dočekala na slobodi sve što Vera Begić mora učiniti jest tjedno se javljati nadležnoj policijskoj postaji, a dobila je i zabranu upravljanja motornim vozilima.


Još bez rješenja


– Strašno sam u šoku od svega što je nastupilo. Životi su nepovratno upropašteni i izgubljeni. Sada samo želim zagrliti svoga sina i želim priliku da obitelji oštećenog iskažem koliko mi je žao i da napravim sve što mogu da im ublažim bol, kazala je Begić u suzama po izlasku iz zatvora.





No, pulsko Općinsko državno odvjetništvo s odlukom suda se ne slaže. Smatraju da i “nadalje egzistira razlog zbog kojeg je određen istražni zatvor te da naložene mjere opreza neće otkloniti opasnost od ponavljanja kaznenog djela”.


Hoće li sud to uvažiti još se ne zna.


– Obzirom je Općinskog državno odvjetništvo u Puli-Pola dana 17. rujna 2018. podnijelo žalbu na rješenje suca istrage, upućujem vas da se s istim upitom obratite Županijskom sudu u Puli-Pola. Napominjemo pri tome da ovo državno odvjetništvo nije do današnjeg dana, odnosno 24. rujna 2018., zaprimilo pisani otpravak rješenja na ovu žalbu, odgovorio je Općinski državni odvjetnik Vlado Ivandić na upit Novog lista.


Povrat dostavnica


Na pulskom Županijskom sudu pak telefonski odgovaraju kako se još nije odlučivalo o žalbi, jer „u spis se nisu vratile sve dostavnice, ali za koji dan, vidjet će se…”.



U međuvremenu postalo je poznato da je pritisak javnosti urodio plodom i da Vera Begić Blečić više neće biti riječka pročelnica za sport i tehničku kulturu. Po izlasku iz pritvora podnijela je ostavku, odnosno zahtjev za sporazumnim prekidom radnog odnosa, što je potvrdio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Cijelo vrijeme dok je bila u pritvoru i javnost i političke opcije koje djeluju u Rijeci tražili su da promptni odlazak pročelnice nakon što je jedna istarska obitelj zavijena u crno. Nisu htjeli prihvatiti gradonačelnikovo rješenje o suspenziji, kao u slučaju suspendiranog SDP-ovog pročelnika Vladimira Benca. Protiv njega je nedavno USKOK podigao optužnicu jer da je pogodovao vlastitoj supruzi. I danas prima plaću umanjenu za 20 posto, a na posao ne dolazi.


Već su se čule najave da bi se politička strana priče o Veri Begić mogla biti temom i skorašnje sjednice Gradskog vijeća Rijeka, gdje SDP-ova vlast ima krhku većinu. Sve to prekinuto je njezinim zahtjevom za sporazumnim prekidom radnog odnosa, a pravosudni rasplet tek slijedi.