Bivši vlasnik JLH potencijalni ulagač u Rijeku

Štrok: Engleski investitori izbjegavaju Hrvatsku zbog administracije i korupcije

Srđan Brajčić

 Tek nakon što se vlast ozbiljno počela obračunavati s korupcijom, ali i zbog skorašnjeg ulaska u EU, otvaraju se posve novi kanali prema engleskom kapitalu, smatra Štrok



OPATIJA Invest forum okupio je puno uglednika iz poslovnog svijeta koji su u Opatiju došli oslušnuti što im to nude Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. Goran Štrok, bivši vlasnik Jadranskih luksuznih hotela, jedan je od neskrivenih potencijalnih ulagača u Rijeku. Kao što je već poznato, ulaganje u Deltu i Porto Baroš njegovi su prioriteti. Vrijednost investicije je oko 300 milijuna eura. 


    – Katalog za investitore je profesionalno i sastavljen i prezentiran dokument Županije i Grada. Sličan katalog potrebno je napraviti i na razini države, jer su investicije jedina pomoć koja Hrvatskoj u ovom trenutku treba. Na žalost, potrebno je vrijeme da bi se planirane investicije i realizirale, pogotovo u današnje vrijeme. Naime, Hrvatskoj ne ide na ruku kriza koja ne potresa samo vas, već i sve zemlje u okruženju. Također, nova Vlada je naslijedila puno toga lošeg od bivše. Sve u svemu, investicije se u Hrvatskoj ne mogu dogoditi preko noći. Međutim, uočljivo je da neke stvari ipak idu u pravom smjeru, kazuje nam Goran Štrok. 


    Čišćenje korupcijske hobotnice i prve donesene presude, nesporno doprinose poboljšanju poslovnog ugleda pa tako i među engleskim investitorima. Goran Štrok slaže se da bez borbe protiv korupcije, i to na svim razinama, Hrvatska jednostavno nema šansu da uspije. 




    – Zanimanje za Hrvatsku među engleskim investitorima oduvijek postoji, ali njihova ulaganja dosad nisu bila moguća zbog administrativnih barijera i korupcijskih skandala. Sve hrvatske strukture društva bile su involvirane u korupcijske afere pa nije stoga čudno da su engleski investitori izbjegavali Hrvatsku. Tek nakon što se vlast ozbiljno počela obračunavati s korupcijom, ali i zbog skorašnjeg ulaska u EU, otvaraju se posve novi kanali prema engleskom kapitalu. Zamjetno je da sve više engleskih turista ljetuje u Hrvatskoj, što najbolje navješćuje skorašnji dolazak engleskih investitora, smatra Goran Štrok.