Veliko gradilište na Trsatu

Strojevi stižu u Kampus: Na Trsatu počinje izgradnja novog studentskog doma

Ingrid Šestan Kučić

U prvoj fazi bit će izgrađena tri nova paviljona

U prvoj fazi bit će izgrađena tri nova paviljona

Tri objekta s ukupno 650 ležajeva gradit će splitska tvrtka Lavčević, investicija je vrijedna oko 150 milijuna kuna, a obuhvaća i izgradnju prateće infrastrukture, šetnica te opremanje smještajnih objekata



RIJEKA » Sveučilišni kampus na Trsatu idućeg će tjedna ponovo postati veliko gradilište jer počinje izgradnja tri objekta studentskog smještaja za čijeg je izvođača radova izabrana splitska tvrtka Lavčević. Riječ je o izvođaču koji je bio zadužen i za izgradnju zgrade Filozofskog i Učiteljskog fakulteta, a na natječaju za izgradnju budućih studentskih paviljona izabran je između osam pristiglih ponuda.


Nakon više od dvije godine, koliko je prošlo od izgradnje posljednjeg objekta, u Sveučilišni kampus idući će tjedan ponovo useliti građevinski strojevi, a u idućih 500 kalendarskih dana, koliki je rok izgradnje, niknut će tri objekta s ukupno 650 ležajeva. Gradnja sva tri paviljona, kaže rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin, financira se iz europskih strukturnih fondova, a istovremeno s gradnjom prve faze studentskog smještaja priprema se dokumentacija za drugu fazu gradnje koja podrazumijeva sedam do osam objekata koji će imati više od dvije tisuće ležajeva.  

Prema očekivanjima gradnja objekata iz druge faze, koji će se također financirati iz europskih strukturnih fondova, trebala bi započeti do kraja ove godine. 


  – Procjenjujemo da će izgradnja ta tri objekta prve faze stajati oko 150 milijuna kuna, jer tu se ne radi samo o izgradnji paviljona, već i o pratećoj infrastrukturi, šetnicama te opremi paviljona – ističe rektor. 





 Izgradnjom tri paviljona u Kampusu i adaptacijom nebodera HŽ Infrastrukture studenti riječkog Sveučilišta napokon će dobiti adekvatan studentski smještaj te će se okončati desetljećima prisutan problem nedovoljnih studentskih smještajnih kapaciteta. Naime, Studentski centar Rijeka za 650 ležajeva, koliko trenutno iznosi smještajni kapacitet, svake godine zaprimi tri puta više molbi, a planiranim radovima iduće godine nudit će im se oko 1.200 novih ležajeva.



  Smještajni objekti moraju biti gotovi do početka Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016., a prema projektu zagrebačke tvrtke x.3.m. d.o.o. paviljoni će biti smješteni uz Studentsku ulicu, te će dva paviljona biti dijelom na stupovima. Sva tri objekta imat će pet etaža i suteren, a na posljednjem katu svakog objekta bit će smješten zajednički dnevni boravak s malom čajnom kuhinjom i natkrivenom terasom, dok će se u suterenu objekata nalaziti prostori za bicikle. 


Opširnije u tiskanom izdanju