Odbijena optužba

Stigla je konačna presuda u slučaju Maškarin: Kazneni progon kirurga Popovića otišao u – zastaru

Slavica Kleva

Dr. Branko Popović bio je optužen da je iz nehaja, obavljajući svoju djelatnost, nesavjesno postupao i time prouzročio teške tjelesne ozljede Miroslavu Maškarinu. Županijski sud u Rijeci odbio je optužbu zbog nastupa zastare 



RIJEKA Županijski sud u Rijeci potvrdio je odbijajuću presudu kojom je odbijena optužba protiv dr. Branka Popovića kojeg se teretilo za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, a koju je prije godinu dana donijela sutkinja Općinskog suda Brankica Grgurić.


I prije godinu dana, kada je i donesena nepravomoćna odbijajuća presuda za dr. Popovića protiv kojeg se vodio višegodišnji kazneni postupak zbog nesavjesnog liječenja iz nehaja u slučaju pacijenta Miroslava Maškarina s Raba, sutkinja Grgurić je obrazložila da je odbijena optužba zbog nastupa zastare, sukladno uputama Županijskog suda.


Riječ je o slučaju tada 21-godišnjeg mladića koji je podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka 2006. godine, koja je završila amputacijom lijeve potkoljenice. Dr. Popović je bio optužen da je iz nehaja kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost nesavjesno postupao i time prouzročio teške tjelesne ozljede Miroslavu Maškarinu.




Nakon dugotrajnog sudskog postupka, ispitivanja više vještačkih timova, svjedočenja liječnika koji su bili dijelom operativnog tima, prije i u postoperativnom tijeku, svjedočenja medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja, kirurg Branko Popović je nepravomoćno sredinom rujna 2011. bio osuđen i proglašen krivim te je osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine. Potkraj listopada 2012. godine prvostupanjska presuda je ukinuta rješenjem Županijskog suda i slučaj vraćen sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. No, 1. siječnja 2013. godine na snagu stupa novi Kazneni zakon, a 21. svibnja 2013. počelo je ponovno suđenje dr. Popoviću. Kazneni postupak obustavljen je zbog zastare koja je nastupila još 2014. godine.


Za razliku od tužiteljice koja je smatrala da postoji kontinuitet u novom kaznenom zakonu, uložila je žalbu na ovako doneseno rješenje, Popovićev odvjetnik Milenko Škrlec je tvrdio suprotno, da se u predmetnoj stvari ima primijeniti odredba po kojoj je za to kazneno djelo predviđena kazna zatvora do jedne godine, slijedom čega je zastara nastupila 10. srpnja 2014. godine. Pritom je naglasio i odluku Županijskog suda gdje se navodi kako se »ne smije zanemariti da je zabrana povratnog djelovanja zakona segment načela zakonitosti, a to znači da kaznena djela te kaznenopravne sankcije moraju biti određeni zakonom prije počinjenja djela, a navedeno obuhvaća i kvalifikatorne okolnosti koje također moraju biti propisane zakonom prije počinjenja djela«.


Pojednostavljeno, dr. Popović je bio optužen za kazneno djelo nesavjesnog liječenja iz nehaja koje je za posljedicu imalo tešku tjelesnu ozljedu, rupturu aorte. Tada je za to djelo bila predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Izmjenom Kaznenog zakona, za to djelo je predviđena kazna zatvora do jedne godine. Općinsko državno odvjetništvo tvrdilo je da pravni kontinuitet postoji i u primjeni novog zakona, u činjenici da je oštećeni Maškarin izgubio nogu pa samim time i da je riječ o osobito teškoj tjelesnoj ozljedi.


Međutim, odvjetnik Škrlec je i prije godinu dana tvrdio da doktor Popović nije optužen za osobito tešku tjelesnu ozljedu niti za gubitak noge, niti je išta ukazivalo na direktnu vezu rupture aorte i gubitka noge.


No, neovisno o tomu, pojasnio je dalje Škrlec, po kaznenom zakonu koji je bio na snazi 2006. godine, nije ni postojalo djelo, a niti odgovornost za osobito tešku tjelesnu ozljedu, pa onda dr. Popović ne može ni odgovarati za tu posljedicu, sve i da postoji.


Obrana zadovoljna


Protiv tako donesene prvostupanjske presude prošle godine žalbe su podnijeli Općinsko državno odvjetništvo i oštećenik Maškarin. Okrivljeni Branko Popović je po branitelju Milenku Škrlecu podnio odgovor na žalbe i predložio da se žalba državnog odvjetnika odbije, a žalba oštećenika Miroslava Maškarina odbaci kao nedopuštena.


Županijski sud je žalbu Maškarina odbacio kao nedopuštenu, jer niti u jednom trenutku nije imao svojstvo oštećenika kao tužitelja, već je cijelo vrijeme trajanja kaznenog postupka protiv dr. Popovića optužbu zastupao državni odvjetnik.


Županijski sud je detaljno obrazložio i zašto žalba državnog odvjetnika, tužitelja, nije osnovana. »Sud prvog stupnja pravilno je utvrdio i obrazložio da kazneno djelo nesavjesnog liječenja u vidu prouzročenja osobito teške tjelesne ozljede drugoj osobi nije bila propisana zakonom u vrijeme učina kazenog djela«, stoji između ostalog u obrazloženju.


– Od 2014. ukazivali smo i tumačili izmjene Kaznenog zakona i prateće zastare po tome i stoga nam je drago da je to potvrdio drugostupanjski sud. I moj klijent dr. Popović je zadovoljan ishodom, ali ne i činjenicom da je Maškarin doživio tragediju – kazao nam je Milenko Škrlec.


Maškarin djelomično obeštećen po presudi


Istovremeno s kaznenim progonom dr. Popovića, Više od desetljeća vodi se i građanska parnica za naknadu štete Miroslavu Maškarinu. Tužena je Republika Hrvatska i riječki KBC. Potkraj 2015. godine na Općinskom građanskom sudu nepravomoćno je dosuđena novčana naknada u iznosu od gotovo šest milijuna kuna, tada je to bio najveći dosuđen iznos na ime naknade štete. Državno odvjetništvo je uložilo žalbu. No, sredinom travnja 2017. godine Županijski sud je djelomično odbio, ali djelomično i prihvatio odluke prvostupanjskog suda po kojima je Miroslavu Maškarinu do sada isplaćeno nešto više od dva milijuna kuna na ime neimovinske štete.